U spomen Antuncu | kulturpunkt

Najave Književna večer

<

U spomen Antuncu

Zagrijavanje je ovoga puta posvećeno časopisu Libra Libera i nedavno preminulom piscu Aljoši Antuncu, koji je baš u tom časopisu objavio prve prozne tekstove.

16.02.2012 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -
Ulomke iz Antunčeva zadnjeg romana, koji je sa svoja je tri objavljena romana zaslužio epitet "hrvatskog Burroughsa", 16. veljače u 20.30 sati čitat će Zoran Pilić, a o njegovom radu i novitetima iz Librinog domaćeg te inozemnog književnog arsenala govorit će Katarina Peović Vuković, Sana Perić Rusulica i Zoran Roško.

Aljoša Antunac rođen je 1967. u Šibeniku gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. 1991 i 1992. godine proveo je na ratištu šibenskoga zaleđa u sastavu Zbora narodne garde i Hrvatske vojske. Devedesetih godina u Zagrebu završava Višu informatičku školu. Prvi prozni tekst, izvatke iz romana Neka vrsta ljubavi, objavljuje u časopisu Libra Libera 2002. godine. 2003. objavljuje u zborniku Sve priče. 2004. u zbirci Queer priče objavljena mu je priča koja je nastala kao rezultat književnog natječaja organiziranog za područje nekoliko zemalja u regiji. Iste godine urednica Irena Lukšić odabrala je nekoliko odlomaka romana Poslije zabave i objavila ih u časopisu karlovačkog ogranka Matice Hrvatske. U tjedniku Zarez, 2006. objavio je prijevod pjesama američkog pjesnika, dobitnika PEN-ove nagrade i kažnjenika osuđenog na smrt, Stephena Waynea Andersona. Libra Libera 2006. objavljuje prvo izdanje Poslije zabave. Izdavačka kuća Konzor 2007. godine objavljuje oba Antunčeva romana (reprint Poslije zabave) i Neka vrsta ljubavi. Nedavno je objavljen i Antunčev zadnji roman Tamo gore, tamo su šine (Sandorf, 2011). Aljoša Antunac je bio zaposlen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kao informatičar. Živio je u Zagrebu. Preminuo je 2011. godine.

Katarina Peović Vuković viša asistentica na Odsjeku kulturalnih studija, Filozofskog fakulteta u Rijeci. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavila  zbornik tekstova Hakima Beya (Privremene autonomne zone i drugi tekstovi, Jesenski i Turk, 2003. godine), a u pripremi je i njezina knjiga Mediji i kultura. Postoji li ideologija nakon decentralizacije? (Jesenski i Turk, 2012). Teorijske i kritičke članke objavljivala na Trećem programu Hrvatskog radija, u Zarezu, Quorumu, Književnoj smotri, Artefactu, itd. 2008. godine uređivala je emisiju Elektrosfera na Trećem programu Hrvatskog radija.

Sana Perić - Rusulica rođena je u Splitu, voli romantične komedije, ples i teorijsku fiziku, ne voli slobodno tržište. Nije je puno briga za paralelne svjetove u kojima je možda sretnija kad je njena svijest samo ovdje. Piše blog if you tolerate this then your children wear v-necks.

Zoran Pilić rođen je 1966. u Zagrebu. Objavio je zbirku kratkih priča Doggiestyle (2007.) te romane Krimskrams (2009.) i Đavli od papira (2011.)

Zoran Roško na zagrebačkome Filozofskom fakultetu diplomirao je na odsjecima filozofije i komparativne književnosti. Zaposlen je kao knjižničar-informator u Knjižnicama grada Zagreba; član je uredništva dvotjednika za kulturu i društvena zbivanja Zarez, te urednik na Trećem programu Hrvatskog radija. Zoran Roško je autor dviju knjiga Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla (Naklada MD, 2002) i "mp3 roman" Ljepota jede ljude (Ocean more, 2011).

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.02.2012