U srž problema | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

U srž problema

U sklopu Subversive Festivala predstavljena je knjiga eseja Borisa Postnikova Nekoliko poruka naših sponzora.

  • A
  • +
  • -

Knjiga eseja i članaka Nekoliko poruka naših sponzora Borisa Postnikova, jednog od najprisutnijih i lucidnijih medijskih analitičara i kritičara mlađe generacije, svakako predstavlja odmak od traljavih ad hoc interpretacija i površnih kolumnističkih refleksija aktualnih političkih, društvenih i kulturnih fenomena na kakve smo u domaćem medijskom diskursu odavno svikli.

Iako povod nalaze u općepoznatim dnevnopolitičkim temama i fenomenima te fragmentima izvučenim iz nepreglednih naplavina hrvatske medijske kaljuže, promatrani zasebno i kao cjelina uknjiženi tekstovi analitičkom i eksplanatornom logikom uvelike nadilaze izvorni novinski kontekst.

Postnikov piše teorijski potkovano, stilski suvereno i duhovito te udara u srž problema: šarenu medijsku nadgradnju, prokazivanjem i kritikom njezinih središnjih ideologema, svodi na ključna pitanja baze, upućuje na sveprisutne i imanentne mehanizme i paradokse kapitala te pripadajućih neoliberalnih politika. Svojim analizama medijskog, ali i polja koja se s njim isprepliću i uvjetuju ga, Postnikov se izravno naslanja na najbolju tradiciju domaće kritičke publicistike – od Borisa Budena do Viktora Ivančića – nadopisuje je i nastavlja.

Boris Postnikov rođen je 1979. u Splitu. Živio još u Sarajevu i u Drveniku kod Makarske, a od 1998. u Zagrebu gdje je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, na kojem sada pohađa doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. 2010. godinu proveo na stipendiji u Novom Sadu. Donedavno je bio glavni urednik dvotjednika za društvo i kulturu Zarez, ne naročito aktivan član uredništva književnog časopisa Knjigomat a uređivao je i knjižni magazin Op.a. Kritike knjiga i reklama te društvene komentare sustavnije piše od 2008. pa ih šalje urednicama i urednicima Novosti, Quoruma, Bookse, Kulturpunkta, Književne republike, Trećeg programa Hrvatskog radija, beogradskog Betona, ljubljanskih Pogleda… Nekada radio kao "copywriter". Objavio je zbirku književnih kritika naslovljenu Postjugoslavenska književnost?.

Knjiga u izdanju VBZ-a predstavlja ukoričene tekstove objavljivane u tjedniku Novosti, dvotjedniku Zarez te na portalu Kulturpunkt, a 9. svibnja predstavili su je Katarina Peović Vuković, Ivica Đikić, Marko Pogačar i sam autor.

Izvor: VBZ / Fotografija © Karla Lončar


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.05.2013

VEZANE VIJESTI

Umjetnost i novac

Piše: Boris Postnikov

U petak, 23. ožujka, T-HT je otpustio novih 370 radnica i radnika. No to, uostalom, više i nije vijest.

Pozicija zamorca

Piše: Boris Postnikov

Cjelokupna javna rasprava o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji odvija se pod pretpostavkom da ne postoji alternativa glasanju "za" na predstojećem referendumu.

Ljeto na Zemlji

Piše: Boris Postnikov

Hrvatski mediji došli su nedavno do spektakularnog otkrića da temperature ljeti rastu.

Product displacement

Piše: Boris Postnikov
Uvjerljivo najdugovječnija reklamna kampanja hrvatskog tranzicijskog oglašavanja serija je popularnih, kratkih TV-najava likovnih izložbi u Galeriji Adris.

Postjugoslavenska književnost?

Zbirka tekstova Borisa Postnikova koja pokriva područje hrvatske, srpske i crnogorske književne produkcije izašla je u izdanju naklade Sandorf.