U svijetu paralelnih realnosti | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

U svijetu paralelnih realnosti

Nakon njezina premijernog predstavljanja u Zagrebu, Rovinj je drugi grad u kojem ova izložba gostuje.

06.07.2012 - 04.08.2012 , Rovinj - Photo Art Gallery Batana
  • A
  • +
  • -

Bijenalnim izložbenim projektom Aktualno Sekcija za fotografiju ULUPUH-a od 2008. godine sukcesivno prezentira, u dvogodišnjem ritmu, recentno stvaralaštvo svojih članova na zadanu temu. Pritom je osnovna koncepcija projekta istaknuta već u samom njegovom nazivu, a temeljna ideja provlači se svakim izdanjem Aktualnoga: tendencija da se kroz mnoštvo osobnih autorskih pogleda umjetnika-fotografa predoči stvarnost koja nas okružuje, te svaki put iscrta jedna njezina nova mozaična slika. A stvarnosti malo tko zna prići iz toliko mnogo kutova, tako vizualno senzibilizirano i tako likovno intuitivno kao umjetnici-fotografi. Kao svi umjetnici, iskazuju svoje mišljenje, pokazuju svoju emotivnost, naglašavaju svoj etički i kritički stav. Unutar te široke, nesputavajuće i autorima uvijek izazovne teme, koja posebno fotografima daje velike mogućnosti osobnog viđenja aktualne stvarnosti, svako izdanje Aktualnoga voli se fokusirati na neki određeni segment života, ili problematizirati određenu, u datom trenutku intrigantnu temu, nudeći je kao inspiracijski izazov. U slučaju Aktualnog 3, to je problematika percepcije i doživljaja zbilje, što je istaknuto i nazivom U svijetu paralelnih realnosti.

Umjetnici-fotografi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a znalački su i kreativno odgovorili na zadanu temu Aktualnoga 3, prije svega ističući ona svojstva medija fotografije koja su intrigantna: prostorno-vremenske iluzije, pomiješane percepcije, promijenjena značenja... U podlozi je vrlo često njihov kritički angažman, kojim pokazuju kako fotografija ima mnoga lica i može biti informacija, dokumentacija - i poetska umjetnička interpretacija. Pa i ironijska, ili duhovita kritika, ali i medij koji se u rukama znalaca može pretvoriti u sredstvo moći. Jer nije nepoznato da u propagandi (od komercijalne, do političke), pa i u dizajnu, fotografija govori bolje od stotinu riječi, usmjeravajući percepciju u željenom pravcu, nudeći kontradiktorne ili krive informacije, te ne pričajući istinitu priču nego kreirajući novu istinu. Tako od ružnoga stvarajući lijepo – ili idealizirano, a od iluzivnoga realno. 

Treće izdanje Aktualnoga dalo je, kroz radove 41 autora, njihova svjedočenja postojanja paralelnih svjetova, sugerirajući način iščitavanja njihovih djela dvostrukim pogledom: detektirajući ono opipljivo - i naslućujući neopipljivo. Uočavajući disciplinu - ali i intuiciju i slobodu. Prepoznajući promišljenosti – ali i spontanosti. 

Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout. Selekciju radova za izložbu obavili su, uz kustosicu, mr. sc. Dubravka Jakelić Osrečki, povjesničarka umjetnosti/muzejska savjetnica, voditeljica zbirke fotografije Muzeja za umjetnost i obrt i Tomislav Marić, fotograf, predsjednik Umjetničkog savjeta ULUPUH-a.

Otvorenje izložbe je  u petak, 6. srpnja u 20.30 sati.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 05.07.2012