U svrhu povezivanja | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

U svrhu povezivanja

U četvrtak, 14. lipnja počinje Alter Kultura, niz manifestacija kao platforma suradnje kulturnih aktera iz Banja Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva.

  • A
  • +
  • -

Platforma Alter kultura, neformalna suradnička mreža četiri organizacije iz kulture sa sjedištima u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli, svoje će djelovanje započeti 14. lipnja. Kroz program koncipiran kao niz projekcija dokumentarnih filmova, uličnih performansa i javnih diskusija, Alter kultura će do 30. lipnja navedenim gradovima aktivno promovirati inkluziju i dijalošku otvorenost kulturnih organizacija u Bosni i Hercegovini. 

Pokretači ove platforme, udruge Pravo ljudski iz Sarajeva, UNSA GETO iz Banjaluke, OKC Abrašević iz Mostara i Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman Grad iz Tuzle, Alter kulturu vide kao strateški korak prema ujedinjenju raspršene i neusklađene kulturno-umjetničke scene Bosne i Hercegovine. Cilj organizatora jest kreiranje prostora za kultivaciju postojećih ali i inicijaciju novih sadržaja te decentralizacija kulture u BiH. “Implementirati zajedničke kulturne i umjetničke programe i projekte nije ni skup ni komplikovan poduhvat, ukoliko se filozofija temelji na partnerstvu“, istakla je Kumjana Novakova, kreativna direktorica Pravo ljudski Film Festivala te dodala da je platforma Alter Kultura otvorena za nove i stare, etablirane i one koji se tek razvijaju, za centralna i lokalna umjetnička udruženja, organizacije, institucije i individualce koji djeluju na području umjetnosti i kulture.  

Alter Kultura će započet u Banjoj Luci 14. i 15. lipnja, nastavit će se u Mostaru od 22. do 24. lipnja te u Tuzli 26. i 27. lipnja, a završiti u Sarajevu 29. i 30. ovog mjeseca. Projekt je financiran kroz program Kultura za razvoj, koji je trogodišnji program financiran sredstvima Vlade Kraljevine Španjolske putem Fonda za ostvarenje milenijskih razvojnih ciljeva. 

KP / Izvor: Klix / Foto: OKC Abrašević

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 13.06.2012