U traganju za iskoracima | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

U traganju za iskoracima

Sedma Gibanica, bijenale slovenskog suvremenog plesa, održat će se od 19. do 21. veljače 2015. na raznim lokacijama u Ljubljani.

Sramota, Maja Delak, Foto: Nada Žgank

  • A
  • +
  • -

Od 2003. godine Gibanica predstavlja bijenalni izbor najboljih suvremenoplesnih produkcija lokalnih umjetnika i smatra se najrelevantnijom suvremenoplesnom platformom u Sloveniji. Sedmo izdanje održat će se od 19. do 21. veljače 2015. godine, a predstavit će dvanaest odabranih performansa koji će biti izvedeni na raznim lokacijama u Ljubljani (Cankarjev dom, Stara mestna eletkrana – Elektro Ljubljana, Ljubljanski plesni teatar, Španski borci i Gradski muzej Ljubljane).

Osim performansa What If Maje Delak koji je nagradom žirija 2013. automatski uvršten u program za 2015, program 7. Gibanice odabrali su plesna kritičarka iz Hrvatske Iva Nerina, nezavisna savjetnica za ples iz Slovenije Nina Meško te programski ravnatelj španjolske manifestacije Mercat de les Flors Marc Olivé López. U svom odabiru komisija se vodila željom za iznalaženjem "snažnih i umjetnički autentičnih pozicija koje pomiču formu i sadržaj suvremenog plesa izvan sigurnih zona i poznatih strategija, bilo u oblikovnim, performativnom, vremenskom ili sadržajnom smislu, odnosom prema zvuku ili interakcijom sa stvarnošću".

Predprogram i svojevrsni uvod u sedmo izdanje, koje čine diskusije usredotočene na koreografske prakse i projekcija filma posvećenog radu Ksenije Hribar, održat će se 18. veljače u Cankarjevom domu i Slovenskoj kinoteci.

Dodatne informacije i popis odabranih umjetnika možete pronaći na službenim stranicama Gibanice.

A.L. / Gibanica 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 25.11.2014