U ulozi glasnogovornika straha | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U ulozi glasnogovornika straha

Izložba crteža i video radova Eto ... Svena Klobučara predstavljaja pokušaj autora da vizualizira elemente kojima bi se strah trebao služiti ako želi efikasno uplašiti čovjeka

14.07.2017 - 04.08.2017 , Dubrovnik - Galerija Otok

U petak, 14. srpnja 2017. u 21 sat u Galeriji Otok otvara se izložba crteža i video radova Eto ... Svena Klobučara.  Izložba se može pogledati do 4. kolovoza 2017, svakim radnim danom od 11 do 21 sat.

"Kao što u Causescuu karikatura proizlazi iz brisanja distance, iz identifikacije anonimna Klobučara i svjetskog krvnika, predstavljajući, naime, sam sebe luđakom, autor bez problema ulazi i u njegov luđački svijet, postaje njegovim glasnogovornikom, tako se sada identificira s onim dijelom sebe koji je neprestano u luđačkom strahu. No, karikatura ovdje ne proizlazi iz brisanja distance između jednog i drugog, nego iz činjenice da se obojica nalaze u ulozi glasnogovornika straha, slike su zamišljene ne toliko da uplaše, nego kao da portretiraju taj pokušaj, pokušaj autora da vizualizira elemente kojima se strah služi ili bi se, po njegovu mišljanju, trebao služiti ako želi efikasno uplašiti čovjeka. 

Upravo u tom Klobučarevu prijedlogu strahu, što mu je za činiti, nalazi se temelj te parodije", piše u predgovoru izložbi Boris Greiner.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 14.07.2017