U vakuumu između "dobrog" i "lošeg" | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

U vakuumu između "dobrog" i "lošeg"

Nakon postava u Galeriji HDD i na Danu D, izložba Bojana Krištofića (Est)etika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk kreće na turneju po regiji.

  • A
  • +
  • -

Prva postaja izložbe je Beograd, gdje će 27. kolovoza biti otvorena u Mikser Houseu. 

Istraživački projekt (Est)etika nacionalizma – Dizajn za turbo-folk analizira folk subkulturu s osnovom u muzičkom izrazu karakterističnom za srpski društveni kontekst 1990-tih godina i razotkriva njene korijene, još od začetaka "novokomponovane" narodne muzike u bivšoj Jugoslaviji 1950-tih i 1960-tih godina. Izložba prati kronološki tijek razvoja dizajna za turbo-folk i komparativno ga prikazuje na području regije, pri čemu je poseban naglasak stavljen na nekoliko izvođača, koji su u istoj mjeri i svojom muzikom i vizualnim identitetom od početka karijere nacrtali puni krug. Izvođači kao što su Svetlana Ceca Ražnatović, Severina, Indira Radić, Mile Kitić, Colonia (kao arhetipska regionalna "dance" grupa), Dragana Mirković, Jelena Karleuša, Dino Merlin i drugi ističu se kao posebno važni. 

Budući da je dizajn desetljećima bio važan element socijalističke kulture, on je odigrao ulogu mosta između "elitne" i "masovne", odnosno "popularne" kulture 1980-tih godina i vlastima postao pogodan alat za uspostavljanje ideoloških obrazaca. Interpretacijom ovog fenomena postavlja se pitanje o kriterijima stručnog vrednovanja dizajna za turbo-folk. U sivoj zoni između "dobrog" i "lošeg" otvorio se vakuum koji je zbog svoje estetske i simboličke prilagodljivosti mogao usisati koješta i učiniti to ne samo društveno prihvatljivim, nego i poželjnim. Taj vakuum s nesmanjenim intenzitetom postoji i dan-danas, u velikoj mjeri određujući naše živote.

Bojan Krištofić (rođen 1987. godine u Zagrebu, Hrvatska) djeluje kao nezavisni publicist i kritičar u području dizajna, umjetnosti i vizualne kulture i kao ilustrator i dizajner. Redovito objavljuje za specijalizirane regionalne publikacije i portale, a neki od njegovih tekstova prevedeni su i na engleski. Član je uredništva portala Dizajn.hr, internetske stranice Hrvatskog dizajnerskog društva, Zareza, dvotjednika za kulturna i društvena zbivanja, gdje je sezone 2013/14. bio urednik rubrike Vizualna kultura, a objavljuje i za Kulturpunkt.hr. Ilustracije je ranije objavljivao u Zarezu i hrvatskom izdanju časopisa Le Monde Diplomatique i u različitim fanzinima, a kao dizajner surađuje s klijentima iz kulturne i tržišne sfere. Za svoj dizajnerski i kritičarski rad je više puta nagrađivan. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi, a (Est)etika nacionalizma prvi mu je autorski kustoski projekat.

Uz Krištofića, na izložbi (Est)etika nacionalizma radili su i likovni kritičar i kustos Marko Golub te fotografi Zvonimir Ferina i Bojan Mrđenović

Izvor: HDD/Mikser

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.08.2014