U vrućim gomilama komposta | kulturpunkt

U vrućim gomilama komposta

Program u Galeriji Nova polazi od ideje kompostiranja kako bi otvorio prostor za raspravu o ekologiji, a uključuje prezentacije radova u nastanku, filmske projekcije i radionički segment.

Piše: Hana Sirovica

Mi smo kompost, detalj izvedbenog istraživanja Zrinke Užbinec

  • A
  • +
  • -

“Mi nismo postljudi, mi smo kompost; mi nastanjujemo humus, a ne humanistiku”. Citat je to Donne Harraway, antropologinje čiji je rad ključan za "postljudski zaokret" u humanističkim znanostima.  Riječ je o teoriji koja se izmješta iz ljudskog gledišta i promišlja odnose s neljudskim živim bićima i drugim organizmima. Postljudska perspektiva izvršila je izuzetno utjecajna i aktualna u umjetničkim pristupima ekološkim pitanjima na globalnoj razini, no u hrvatskom kontekstu ona dosad nije bila toliko prisutna. 

Izostanak diskusije oko ekoloških tema koja bi uključila post- ili neljudsku perspektivu poslužio je kao poticaj projektu Mi smo kompost koji su ovih dana u Galeriji Nova pokrenule kustosice Ana Kovačić Lea Vene. Projekt polazi od Harrawayine ideje komposta kao suživota vrsta u dinamičnom neredu raznorodnih tijela, a čine ga prezentacije radova u nastanku Ane Kuzmanić i Zrinke Užbinec te niz projekcija inozemnih umjetnika i umjetnica. Format projekta odmiče se od klasične izložbe te uključuje niz mikro-događanja koji se iz različitih perspektiva nadovezuju na temu i jedni na druge.

Mi smo kompost proizlazi iz prethodne suradnje sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG) koju je uspostavila Lea Vene. "Dok je prošle godine iz te linije proizašla izložba u GMK posvećena sjemenu, ove godine smo odlučile krenuti u novom smjeru koji smo osmislile zajedno sa Sendy Osmičević iz ZMAG-a", kazala nam je Vene, objasnivši i kako za razliku od prošlih suradničkih projekata, u kojima su umjetnice u suradnji sa ZMAG-om razvijale rad, ovaj put odabranu temu komposta interpretiraju samostalno, kroz vlastitu praksu i iz različitih perspektiva. 
 
 
Izvedbena umjetnica Zrinka Užbinec temi je odlučila pristupiti tako što reinterpretira materijal iz minulih predstava kolektiva BADco. u čijem je stvaranju sudjelovala. Njezine"kompostirane izvedbe" na rasporedu su 23., 27. i 30. travnja u Galeriji Nova. 
 
U istom prostoru boravi vizualna umjetnica Ana Kuzmanić. Ona radi na instalaciji u kojoj "kompostira" širok spektar literature vezane uz temu – od praktičnih priručnika za vrtlarenje pa sve do ekološke literature i različitih refleksija o smrti. Kuzmanić će tijekom trajanja izložbe svaki četvrtak i petak otvarati svoj rad u nastanku kroz susrete s posjetiteljima_cama, a poziva i sve zainteresirane da se uključe u stvaralački proces i ponesu literaturu koja će postati dio rada.
 

Osim prostora za dijalog na lokalnoj sceni koju otvaraju Užbinec i Kuzmanić, Mi smo kompost uključuje i doprinose međunarodnih umjetnica i kustosica u filmskom programu koji će se održavati svake srijede za vrijeme trajanja izložbe. Kovačić i Vene pozvale su Vaninu Saracino, talijansku kustosicu koja se bavi raspadom okoliša, klimatskom pravdom i ne/postljudskim pitanjima, da osmisli dio programa. Saracino je kurirala Holons Within, izbor filmova koji se bave različitim dimenzijama života mikroorganizama. U Holons Within zastupljeni su umjetnici_e Marjolijn Dijkman i Toril Johannessen, Tuomas A. Laitinen, Viktor Pedersen i Jenna Sutela.

Osim njezine selekcije, u Galeriji Nova prikazat će se i film In the Stomach of the Predators njemačke umjetnice Alice Creischer koji se bavi aspektima globalizacije i transnacionalnih struktura eksploatacije sjemenja, zemlje i intelektualnog vlasništva. "Različitim perspektivama koje program uključuje htjele smo pridružiti i glas koji dolazi 'izvana', iz drugog konteksta, a govori o odnosu okoliša i kapitalističkog sustava", objasnila je Vene. Projekcije će se održati svake srijede za vrijeme trajanja izložbe. 

Na koncu, program će zaokružiti i sasvim praktičan pristup kompostu: radionica kućnog kompostiranja pod mentorstvom Sendy Osmičević iz ZMAG-a. Radionica će se održati 11. svibnja od 18 do 20 sati na platformi Zoom, a na nju se možete uključiti slijedeći ovaj link.

Mi smo kompost u Galeriji Nova boravi do 15. svibnja, a dolazak na sve projekcije i izvedbe potrebno najaviti putem maila. Detaljni raspored događanja možete pronaći ovdje.

 
Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 23.04.2021

VEZANE VIJESTI

Naše sugrađanke biljke

Piše: Tihana Bertek

Izložba Pet kratkih priča promatra biljke kao ravnopravne članice naše zajednice, a ne kao nežive objekte koje podređujemo imperativu funkcionalnosti.

Slijediti instinkt za solidarnošću

Razgovarala: Hana Sirovica

S umjetnicom Anom Kuzmanić razgovaramo o istraživanju utjecaja pandemije na kulturni rad Art Without Place te o nužnosti sistemske promjene kulturnog sustava. 

Pogled prema naprijed

Razgovarala: Martina Domladovac
Uoči prve ovogodišnje izložbe, s Lovrom Japundžićem, Anom Kovačić i Leom Vene, kustoskim timom koji ove godine preuzima vodstvo Galerije Močvara, razgovaramo o konceptu novog programa.