U zajednici | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U zajednici

Distopija, katastrofe i paranoja duboko ukorijenjene u popularnoj kulturi polazište su za žanrovsku reinterpretaciju u filmskim i video radovima danskog autora Sørena Thilo Fundera.

14.06.2012 - 28.06.2012 , Zagreb - Galerija VN

Opća nelagoda i strah, kao uvod u regresivno stanje prema pred-političkom, nastanjuju njegove kratke parabole o politici i ulogama moći. To se stanje samo produbljuje rastom paranoje i stalno prijetećim izvanrednim stanjem. Stalna referenca na SF kulturu koja postoji u njegovim radovima izravno priziva vrijeme hladnog rata objedinjujući stalni strah i poziv na uzbunu, ali i na neke mehanizme kritike upisane u očekivane žanrovske obrasce. 

U recentnim filmovima koje pokazuje na izložbi u Galeriji VN, Thilo Funder uprizoruje rituale koji su sastavni dio u formiranju političkih zajednica na njihovoj nultoj razini, ali i ogoljuje pop narative, izvlačeći iz njih poziv na subverziju i naknadno ih transponirajući u događaje koji posljednje dvije godine pune trgove i ulice širom svijeta. U radu Friedlos (aka The Bandit Wolf-Man) zajednica se zasniva na činu isključivanja, dok Council of Citizens uspostavlja ritualnu koreografiju donošenja političke odluke. Na kraju, Disastrous Dialogue u kojemu predstavlja nedavne događaje u Egiptu kroz replike filmova katastrofe, zajednicu oformljuje kroz traumu, i njezino nadilaženje.

Parabole-igrokazi za HD kameru, priče o ljudskim zajednicama konstruirane su u fiktivnom vremenu koje se proteže od ritualističkih postupaka vezanih uz mitske početke društva prije ili s onu stranu pisanih zakona, do scenskih i kostimografskih elemenata što izravno ukotvljuju te enigmatične postupke u sadašnjost, prisvajajući pritom neke elemente mainstream filmske produkcije iz njezine nedavne povijesti. Prostori i eksterijeri u kojima su snimani nose duh postapokaliptične suburbije, imaginarnih graničnih zona grada i njegove nesigurne okolice, plemenskog i metropolskog.

Søren Thilo Funder je danski multimedijalni umjetnik koji u svojim radovima istražuje odnose moći u suvremenom društvu. Njegove reinterpretacije filmskih narativa, koreografije i uprizorenja koje postavlja kako u videu tako i u fotografskim radovima te performansima, na vidjelo iznose nelagodu modernog društva i prekinutu kariku između politike i političkog.

U njegovim se radovima nostalgično pojavljuje uz nepredvidljivo okruženje današnjih političkih subjekata, često se odmičući od puke sadašnjosti u vrijeme koje se tek treba ostvariti ili u neku paralelnu dimenziju. Njegovi su radovi najčešće kratka alegorijska uprizorenja koja se ostvaruju u zadanom urbanom prostoru ili u nekoj imaginarnoj postapokaliptičnoj stvarnosti, koristeći žanrovske obrasce od filma katastrofe do znanstvene fantastike ili japanskog horrora.

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 14. lipnja u 19 sati i ostaje otvorena do 28. lipnja.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 11.06.2012