U žarištu: Balkanske (književne) veze | kulturpunkt

Najave Program

<

U žarištu: Balkanske (književne) veze

Šesti Riječki sajam knjiga i festival autora ove godine nazvan vRIsak bit će održan od 3. do 14. svibnja u VBZ knjižarama i Filodrammatici.

03.05.2013 - 15.05.2013 , Rijeka - Filodrammatica
  • A
  • +
  • -

Programski odbor 6. Riječkog sajma knjiga i festivala autora u sastavu Nikola Petković, Zoran Žmirić, Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina, Marko Pogačar i Zoran Simić, ove je godine pripremio bogat svakodnevni program različitih književnih događanja.

Uz gostovanja i predstavljanja najaktualnijih hrvatskih autora i knjiga (Predrag Matvejević, Slavenka Drakulić, Viktor Žmegač, Julijana Matanović, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Mani Gotovac, Ivana Simić Bodrožić,  Edo Popović, Marko Pogačar, Robert Perišić, Mirjana Krizmanić, Bruno Šimleša, Ratko Mavar), poseban naglasak dan je programu Književnost u regiji/Balkanske (književne) veze. Nizom razgovora, predstavljanja, čitanja, kroz ovaj program pokušat će se ponuditi odgovori na pitanje u kojoj su mjeri, nakon što su bile potpuno pokidane, danas osnažile veze među izdavačima i piscima u regiji te kakve im sve prilike to povezivanje pruža. U ovom programu nastupiti će neki od najznačajnijih autora iz svojih zemalja: Florin Lazarescu (Rumunjska), Ildiko Lovas (Mađarska), Zvonko Karanović i Teofil Pančić (Srbija), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina) te Jurij Hudolin (Slovenija).

Na festivalu će publici premijerno biti predstavljene nove knjige Istočni epistolar Predraga Matvejevića, Za što sam se spremna potući Ivane Simić Bodrožić, Aleja Viktora Bubnja Teofila Pančića, Romantika je roba iz uvoza Darija Grgića, Brod u dvorištu Jurice Pavičića, Crna pokrajina Marka Pogačara, U Velebitu Ede Popovića. Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle i Nikola Petković pripremaju posebno književno osvježenje večernjim programima u baru Pepe Rosso. Za dječji program autorskim radionicama pobrinuli su se Andrea Petrlik Huseinović, Saša Jantolek i Kašmir Huseinović.

Također, i ove godine organizatori Riječkog sajma knjiga i festivala autora potrudili se nastaviti s poticanjem riječkih autora, posvećujući značajan programski prostor sve živahnijoj riječkoj književnoj sceni.

Šesti Riječki sajam knjiga i festival autora bit će održan od 3. do 14. svibnja u VBZ knjižarama i Filodrammatici. Vizualni identitet sajma i slogan djelo su jednog od najuspješnijih hrvatskih dizajnerskih studija Designsystem iz Zagreba i mnogostruko nagrađivanog dizajnera i komunikologa Borisa Maleševića. Produkciju radio i tv spotova realizirali su riječki glazbenik i autor Vlado Simčić Vava i Surogat tim Rijeka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.04.2013