U znak prosvjeda | kulturpunkt

Najave Izložba

<

U znak prosvjeda

Povodom pedesete obljetnice Palacha, riječka će publika ponovno moći vidjeti izložbu fotografija Željka Morovića snimljenih za vrijeme sovjetske vojne intervencije 1968. godine.

08.12.2016 - 17.12.2016 , Rijeka - Galerija SKC
  • A
  • +
  • -

Povodom obilježavanja pedesete obljetnice otvorenja riječkog omladinskog kluba koji danas nosi ime Omladinski kulturni centar Palach, u Galeriji SKC (Kružna 8) otvara se izložba Agresija u svijetu - jučer i danas, koja donosi fotografije Željka Morovića s ulica čehoslovačkog grada Plzena za vrijeme sovjetske vojne intervencije 1968. godine.

Fotografije su po Morovićevom povratku iz Čehoslovačke u Rijeku bile predstavljene na izložbi Agresija u svijetu u istom Omladinskom klubu koji se tada zvao Index. Izložba je posljedično utjecala na to da se klub u veljači 1969. godine preimenuje u Studentski klub Jan Palach, u spomen na češkog studenta koji se u Pragu zapalio u znak prosvjeda protiv sovjetske okupacije Čehoslovačke.

Inicijator ponovnog postavljanja izložbe, Velid Đekić, stupio je u kontakt s autorom snimaka Željkom Morovićem koji mu je ustupio fotografije, a izložba se pod proširenim nazivom postavlja u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom Rijeka, Savezom udruga Molekula, udrugom Drugo more, KUD-om Baklje, Odjelom za kulturu Grada Rijeke i Muzejom grada Rijeke.

Otvorenje izložbe u Galeriji SKC je u četvrtak, 8. prosinca, u 19 sati, nakon čega slijedi koncert bendova udruge LP Rock.

Izložba će biti otvorena do 17. prosinca, a ulaz je besplatan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.12.2016