U zrcalu Maye Deren | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

U zrcalu Maye Deren

Dokumentarni film Martine Kudlaček bavi se životom i radom jedne od najvažnijih i najinovativnijih figura američke filmske avangarde.

14.03.2013 - 15.03.2013 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

Maya Deren (1917-1961), rođena kao Eleonora Derenkovska, bila je jedna od najistaknutijih američkih eksperimentalnih filmašica i promotorica avangardnoga filmskog izričaja sredinom prošloga stoljeća. Kao koreografkinja, plesačica, filmska teoretičarka, pjesnikinja, predavačica, spisateljica i fotografkinja, Deren je u svojim filmovima pokušala stvarati stalan pokret putem isprekidanoga prostora, napuštajući uvriježene pojmove fizičkoga prostora i vremena, pretvarajući svoje vizije u tokove svijesti.

Martina Kudlaček austrijska je scenaristica, redateljica i producentica, rođena 1965. godine. Film U zrcalu Maye Deren snimljen je 2002. godine, a temelji se na biografiji Legenda o Mayi Deren VeVe A. Clark, Millicent Hodson i Catrine Neiman. Glazbena podloga dokumentarnog filma avangardne su kompozicije Johna Zorna. Kombinirajući arhivske snimke, izvatke iz filmova te razmišljanja suvremenika i štovatelja poput Stana Brakhagea ili Jonasa Mekasa, ovaj filmski portret fascinantan je uvod u poetičan svijet velike autorice.

Film Martine Kudlaček pogledajte u MM centru u četvrtak, 14. ožujka u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.03.2013