Ubrzanje neafirmiranih | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Ubrzanje neafirmiranih

Projekt Utorkom u Galeriji - Fast Forward studentima srodnih fakulteta u Splitu omogućio je neposrednu suradnju i upoznavanje s muzejsko-galerijskim radom.

U utorak, 17. prosinca  u 18 sati u prostoru Bez naziva predstavit će se katalog Utorkom u Galeriji - Fast Forward Nakon druge godine projekta Utorkom u Galeriji - Fast Forward iza projekta je deset izložbi, a sada je nastala publikacija koja ih na jednom mjestu okuplja i primjereno dokumentira. Ukupno, tijekom dvije godine svoje radove je izložilo dvadeset mladih umjetnika i umjetnica, a o njima je pisalo i u kustoskom poslu se okušalo isto toliko mladih povjesničara i povjesničarki umjetnosti. 

Projekt je svojevrsna suradnička platforma osmišljena s namjerom poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem jednodnevnih izložbi javnosti su se predstavili studenti i studentice završnih godina na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzeli su studenti i studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu su imali mentorsku potporu svojih profesora, a Galerija umjetnina im je na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. 

Što su ove godine u Galeriji umjetnina radili Silvija Abramović, Adna Bakija, Damjan Barić, Matej Bosnić, Dora Derado, Katarina Duplančić, Ante Duraković, Ela Gašperov, Blaž Klarić, Mario Leko, Rudolf Maretić, Katrin Novaković, Marita Pastuović, Kristina Petričević, Katarina Sučić, Jasmina Šarić, Kristina Šušnjara, Andrea Trutanić, Martina Vuković i Viktorija Žuvela može se vidjeti na stranicama kataloga kojeg je oblikovao njihov kolega Nikola Križanac.

Program je realiziran u suradnji Umjetničke akademije u Splitu i Odsjeka za povijest umjetnosti splitskog Filozofskog fakulteta. 

Izvor: Galerija umjetnina / Foto: Leo Reynolds

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 17.12.2013