Ubrzavanje novih modela suradnje | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Ubrzavanje novih modela suradnje

Aktivist Teodor Celakoski dobitnik je nagrade Princess Margriet koju već šest godina zaredom dodjeljuje Europska fondacija za kulturu (ECF).

Ovu prestižnu nagradu koja je svake godine dodijeljena intelektualcima, kulturnjacima i umjetnicima, Teodor Celakoski je, prema obrazloženju peteročlanog žirija, zaslužio iznimnim zalaganjem u ubrzavanju novih modela suradnje između kulturnih i građanskih akcija, nezavisnih kulturnih organizacija, vladinih tijela i civilnog društva u Zagrebu, te šire u Hrvatskoj i na područje cijele Jugoslavije. 

Uz Celakoskog, dobitnik nagrade je i Teatro Valle Occupato, samoorganizirana skupina umjetnika i kazališnih djelatnika koja je u lipnju 2011. spriječila privatizaciju najstarijeg rimskog kazališta te ga pretvorila u zajednički prostor kulturnih dobara otvoren za širu zajednicu. S Celakoskim će podijeliti nagradu u iznosu od 50 000 eura. 

Koordinacija udrugom Pravo na grad, borba protiv privatizacije Varšavske u Zagrebu i Srđa u Dubrovniku, osnivanje multimedijalnog instituta mama, borba protiv Zakona o strateškim investicijama, eksponiraniji je dio društveno korisnog rada Teodora Celakoskog. 

Ipak, Celakoski ističe da nije sam zaslužio nagradu ECF-a, nego uz sve koji su sudjelovali u borbi protiv okupacije javnog dobra. U razgovoru za Net.hr Celakoski je kazao da će nagrada biti usmjerena u njihova daljnja nastojanja oko očuvanja zajedničkih i javnih dobara, osobito oko izgradnje široke društvene akcijske platforme za njihovu zaštitu.

Ovdje možete pročitati priopćenje Prava na grad, odnosno objavu za medije Europske kulturne fondacije i agencije RIZOLmedia.

Pravo na grad / danas.net.hr / Fotografija: Tomislav Medak

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.09.2013

VEZANE VIJESTI

Borba za kulturu i umjetnost

Occupy pokreti diljem svijeta buknuli su kao reakcija na sve naglašeniji upliv logike slobodnog tržišta u područja javnog interesa.