Učeničke akcije protiv klimatskih promjena | kulturpunkt

Natječaji Potpora

<

Učeničke akcije protiv klimatskih promjena

Otvoren je poziv za priedloge kampanja i projekata na temu klimatskih promjena za učenike, škole i učeničke domove diljem Hrvatske.

ROK: 14.12.2019

Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA, kroz projekt "Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu - Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.", podržat će škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja RH Vijećem EU od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

S tim ciljem otvoren je poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru natječaja "Učeničke akcije protiv klimatskih promjena" putem kojeg učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10 000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena.

Prijedlozi tema:

a) Šume: Imate ideju kako EU i Republika Hrvatska kao njezina članica mogu zaštititi europske i svjetske šume od Medvednice preko Karpatskog gorja do Amazone? Što mogu poduzeti sami građani?

b) Voda: Hrvatska je bogata izvorima pitke vode. Što EU i Republika Hrvatska mogu učiniti da zaštite naše rijeke i more od plastičnog otpada, zagađenja i eksploatacije? Što mogu poduzeti sami građani?

c) Zrak: Zrak koji udišemo postaje sve zagađeniji. Što EU i Republika Hrvatska mogu učiniti kako bi nam osigurale čist i zdrav zrak? Što mogu poduzeti sami građani?

d) Otpad: U mnogim gradovima širom Hrvatske ali i Europe otpad se i dalje ne odvaja ili se iz kontejnera prelijeva na ulice. Imate li prijedlog kako to EU i Republika Hrvatska mogu popraviti? Što mogu poduzeti sami građani?

Dozvoljeno je predlaganje drugih tema u okviru klimatskih promjena.

Pri izradi projekata razmislite kako klimatske promjene utječu na vaše gradove i mjesta (npr. kolike su štete od požara i poplava), što vi možete učiniti vezano za predložene teme i što želite da političari u Hrvatskoj i Europskoj uniji učine po tom pitanju za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU.

Moguće aktivnosti uključuju ulične akcije, javne kampanje, umjetničke akcije i izvedbe (street art, performansi, predstave, koncerti itd.), mobilizaciju drugih unutar vaše škole ili kvarta, debate/tribine, medijske istupe.

Rok za prijave je 14. prosinac 2019.

Detalje o uvijetima i načinu prijave potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.11.2019