Učestalost diskriminacije kroz majčinstvo | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Učestalost diskriminacije kroz majčinstvo

Okrugli stol Odnos politike prema majčinstvu i radu: postoji li i kako se manifestira diskriminacija dio je 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava žena.

26.09.2017 , Rijeka - Filodrammatica

FOTO: William Southward Brockley / Flickr

Okrugli stol Odnos politike prema majčinstvu i radu: postoji li i kako se manifestira diskriminacija dio je 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava i ima za cilj staviti diskriminaciju koju žene doživljavaju, a povezana je s majčinstvom, u agendu kao dio postojećeg diskursa o reproduktivnim pravima. Okrugli stol održava se 26. rujna u 18 sati u Filodramatici

Deset dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava manifestacija je udruge PaRiter o kojoj više potražite ovdje

Ideja okruglog stola je protumačiti učestalost diskriminacije žena kroz prizmu majčinstva, bilo kada traže posao ili su već zaposlene, te ponuditi rješenja koja bi mogla stati na kraj ovom problemu. 

Na okruglom stolu će govoriti Petra Kontić, diplomirana sociologinja i voditeljica programa Rodna ravnopravnost u udruzi B.a.B.e. i Ivana Nekić, diplomirana pravnica, uz moderaturu Marinelle Matejčić iz udruge PaRiter. 

Petra Kontić će govoriti o rezultatima istraživanja provedbe i učinka instrumenata i mjera koje utječu na usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza. Navedeno istraživanje je provedeno u sklopu projekta Žene na tržištu rada-procjena utjecaja roda, u razdoblju od veljače do prosinca 2015. godine. 

Ivana Nekić nedavno je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na temu Položaj žena na tržištu rada. Govorit će o stvarnim razmjerima diskriminacije žena na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Udruga PaRiter provela je ispitivanje učestalosti diskriminacije po ranije spomenutim osnovama putem upitnika kojeg je ispunilo 1599 žena iz cijele Hrvatske. Na okruglom stolu će se ukratko prezentirati i rezultati ispitivanja. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 26.09.2017