Učinkoviti alati komunikacije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Učinkoviti alati komunikacije

Projektom Translocal: Museum as Toolbox, u kojem sudjeluje i zagrebački MSU, propituje se imaju li muzeji suvremene umjetnosti relevantnu ulogu u današnjem svakodnevnom životu.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: v2r76 / Flickr

U muzeju KUMU u Tallinu, 27. kolovoza održava se međunarodni simpozij Može li muzej biti interaktivan toolbox (kutija s alatom) i društveno odgovoran prostor unutar kojeg se istražuju različite teme? Cilj simpozija skrenuti je pozornost na određena problemska pitanja vezana uz razvijanje muzejske publike. Sagledavajući kvalitetne participativne projekte različitih muzeja nastojat će se definirati koji su to učinkoviti "alati" za uspješnu dvosmjernu komunikaciju s ciljanom publikom, posebice mladima između petnaest i dvadeset pet godina.

Simpozij se održava u sklopu projekta Translocal: Museum as Toolbox, ostvarenog kroz suradnju  pet europskih muzeja moderne i suvremene umjetnosti: Kunsthaus Graz (Austrija), KUMU Tallinn (Estonija), Museion Bozen (Italija), MS Łódź (Poljska) i zagrebački MSU. Projekt istražuje mogućnosti i načine komunikacije muzeja sa ciljanom publikom, a teži se razmjeni znanja i iskustava koja se postiže i kroz umjetničke, kustoske i pedagoške rezidencije. Kroz propitivanje pojma "idealnog" muzeja, propituje se imaju li muzeji suvremene umjetnosti relevantnu ulogu u današnjem svakodnevnom životu.

U sklopu projekta ovog su proljeća održane umjetničke rezidencije koje su uključivale i posjete kustosa te muzejskih pedagoga svih muzeja uključenih u projekt. U lipnju je u Zagrebu u sklopu Dana D održana radionica Museum of the Future — Design Scenarios pod vodstvom dizajnerica Maje Kolar i Maše Poljanec, kojom se na temelju postojećih istraživanja nastojalo razviti spekulativne scenarije dizajna muzeja budućnosti, primjerice različite mogućnosti komunikacija između ljudi, objekata i prostora. Nadolazeći simpozij obrađivat će teme o mladima i umjetničkim muzejima, socijalno angažiranoj umjetnosti i umjetničkim intervencijama u muzejima te komunikacijskim oruđima. Predavanja će održati profesorica Victoria Walsh (Royal College of Art, London), Jasper Visser (Museum of the Future), Sinéad K. Rice (National Gallery of Ireland, Dublin / Fiosraigh dr.sc. / član radne skupine NEMO, "The Learning Museum"), Michela Perrotta (Palazzo Grassi i Punta della Dogana, Venecija), Nikolaj Recke (umjetnik u ULK Art Labs u Statens Museum for Kunst, Kopenhagen) i Louise Springborg (dizajnerica interaktivnih medija i koordinatorica u ULK Art Labs u Statens Museum for Kunst, Kopenhagen).

Sudjelovanje na simpoziju je besplatno, no potrebna je registracija koja se može napraviti do 15. kolovoza.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.08.2016

VEZANE VIJESTI

Institucije i kako ih mijenjati

Piše: Martina Jurišić

Ideja seminara Kuća od karata: umjetničke institucije danas bila je preispitati institucije te položaj i shvaćanje umjetnosti u izmijenjenim društvenim odnosima.

Muzej kao medij

Pripremila: Željana Karlović

U izdanju MDC-a izašao je novi broj Muzeologije posvećen temi muzejske komunikacije.

Evolucija muzejskog iskustva

Pripremila: Martina Domladovac

Umjesto pasivnih recipijenata kustosovog znanja, posjetitelji muzeja postaju aktivni, angažirani sudionici i stvaratelji sadržaja.