Udomite revoluciju | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Udomite revoluciju

Cilj akcije Hosting Occupy Wall Street jest potaknuti Njujorčane da se praktično uključe u pokret i tijekom zime aktivistima pruže krov nad glavom.

Ovaj projekt nadilazi pitanje privremenog smještaja tijekom hladnih dana te nastoji pomoći aktivistima pokreta Ocuppy Wall Street (OWS) da uistinu dopru do 99 posto ljudi, pritom ohrabrujući širu javnost da se i sama uključi u pokret. Kako ističu iz pokreta, velik broj ljudi ideološki simpatizira OWS, no premalo ih zna izraziti svoju potporu na drugi način osim putem novčanih donacija. Tom problemu doskočila je grupa umjetnika i aktivista iz danskog kolektiva Wooloo, koji je ujedno i inicijator akcije "udomljavanja" OWS aktivista. 

Wooloo još od 2002. godine bazira svoj rad na društvenim eksperimentima kolaborativne participacije. Koncipiran kao on-line zajednica, koja broji više od 22 tisuće kulturnih radnika iz cijelog svijeta, Wooloo neprestano istražuje strategije suradnje i participativnog uključivanja aktera kulturne scene u proces stvaranja umjetnosti i umjetničkih projekata. Projekt "udomljavanja" OWS-a vuče svoje korjene u akciji zbrinjavanja aktivista za vrijeme konferencije o klimatskim promjenama COP15 u Kopenhagenu 2009, kada je kolektiv Wooloo, u lokalnim obiteljima, usupio osigurati smještaj za više od tri tisuće aktivista. Osnovni cilj akcije Hosting Occupy Wall Street jest riješiti problem očite potrebe za skloništem i smještajem, no u dugoročnoj perspektivi, ovaj projekt želi začeti rastuću zajednicu "udomitelja" koji će se nakon zime angažirati i stvarati nove prostore za suradnju i zajedničke akcije društvenih promjena.

Ako poznajete nekog tko živi u New Yorku i rado bi ustupio ležaj kakvom OWS-ovcu, slobodno ga uputite na Wooloo

P. N. / Wooloo 
 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 25.11.2011