Udruženim snagama širiti feminizam | kulturpunkt

Kulturoskop Intervju

<

Udruženim snagama širiti feminizam

O festivalu PitchWise, feminizmu u BiH te uvjetima za umjetnički, aktivistički i ženski rad razgovaramo s Vildanom Džekman i Vedranom Frašto iz Fondacije CURE.

Razgovarala: Matija Mrakovčić

Fondacija CURE, ulična akcija Moje tijelo je moj izbor i moja sloboda!

  • A
  • +
  • -

Fondacija CURE je feminističko-aktivistička organizacija koja djeluje za jednakost spolova i rodova zalagajući se za pozitivne društvene promjene putem obrazovnih, umjetničko-kulturnih i istraživačkih programa. Politička pozicija Fondacije iz koje nastaje festival PitchWise (PW) jest feministički aktivizam. Glavni je cilj festivala kao ideje i zajednice ljudi koji rade za ravnopravnost spolova i rodova usmjeravanje pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažiranu umjetnost te zauzimanje javnog prostora za propitivanje i transformaciju društva i preuzimanja odgovornosti. Ovogodišnje izdanje festivala ženske umjetnosti i aktivizma u BiH okupit će od 10. do 13. rujna u Sarajevu umjetnice i umjetnike te aktivistkinje i aktiviste različitih generacija diljem države i svijeta, a neke od sudionica ovogodišnjeg programa su i Eve Ensler, GIRL BE HEARD, Guerrilla Girls, ACT Women, Kraljica Vila - TKV, Tea Jagodić, qSPORTO djelovanju organizacije i deset godina aktivizma razgovaramo s Vildanom Džekman i Vedranom Frašto.

 

KP: Fondacija CURE ove godine obilježava desetu godinu organiziranja festivala PitchWise. Možete li podvući crtu pod ovih deset godina i pobrojati dobre stvari koje su se, prema vama, dogodile u bh. aktivizmu i feminizmu?

V.Dž. i V.F.: Fondacija CURE ove godine upravo na 10. godinu PitchWise (PW) festivala želi da napravi presjek stanja kako bi mogle da dođemo do informacija i pregleda pozitivnih pokretačkih akcija i promjena kada je u pitanju feministička umjetnost i borba za ženska prava. U svakom slučaju desetogodišnjica PW-a će ponuditi mnoge odgovore i sigurno ćemo se prisjetiti brojnih umjetnica koje su obilježile PW svih ovih godina i pozitivnih stvari koje su napravljene, uloženih napora i djelovanja brojnih ženskih organizacija, feministkinja, aktivistkinja i ženskih neformalnih grupa.

PitchWise je od samog svog nastanka 2006. godine stvarao prostore za žensku-feminističku umjetnost i ukazivao na nevidljivost i problematike sa kojima se žene suočavaju u bh. društvu. Žene osobito iz umjetničke sfere su se održale uprkos deficitu podrške od strane institucija vlasti, tako da i danas žive umjetnost putem koje aktivno djeluju na suzbijanju neravnopravnog tretmana. Ponovo ćemo neke od njih vidjeti na 10. PW-u i biće zanimljivo čuti njihova iskustva nepresušnog djelovanja.

Pomaci sigurno jesu napravljeni, međutim granice je stalno potrebno pomjerati. Usvojeni su brojni zakoni koji u značajnoj mjeri garantuju ravnopravnost, radi se aktivno na njihovoj implementaciji, formirane su brojne ženske organizacije i neformalne grupe koje kreiraju nove incijative i djelovanja. Razvila se određena kritička masa žena koja proaktivno radi na osiguravanju ravnopravnosti i prevenciji diskriminacije žena u svim oblastima. Također su se desile nebrojene akcije podrške i pomoći ženama čija su osnovna prava bila narušena! Desila se suradnja i umrežavanje ne samo unutar BiH, nego cijele regije Balkana! Procesi pomirenja, solidarnosti, akcija, protesta, lobiranja, kreiranja strategija, preporuka, a sve u cilju pozitivnih promjena u društvu.

Jedno od značajnih postignuća Fondacije CURE je festival Pičvajz (PitchWise) koji se od 2006. organizira jednom godišnje sada već osmu godinu za redom. Festival je nastao sa idejom da se "osvoje" zapušteni javni prostori i da se transformišu u mesto koje okuplja umjetnice koje su uključene u rešavanje različitih društvenih problema, aktivistice, naučnice, feministice i sve druge zainteresirane za pitanja položaja žena u BiH i u regiji. Na primjer, na festivalima organiziranim u periodu od 2011. do 2013. više od 200 umjetnica i aktivistica je učestvovalo u programu sa preko 400 učesnica iz regije. 

KP: Isto tako, čini li vam se da su neke stvari krenule u suprotnom smjeru, unatoč vašim nastojanjima?

V.Dž. i V.F.: Ne bi se moglo reći da su stvari krenule u suprotnom smjeru, više se može reći da su pomaci kada je u pitanju prepoznavanje žensko-feminističke umjetnosti u ostvarivanju ženskih prava, od strane institucija vlasti po pitanju podrške totalno neprepoznatljivi. Borba za ostvarivanje ravnopravnosti kroz umjetnički izražaj je jedna od vrlo snažnih momenata dopiranja do svijesti ljudi, ali smatramo da je potrebno svakako raditi na dodatnoj edukaciji i motivaciji predstavnika/ca vlasti da kroz programe podrže umjetnost, osobito žensko-feminističku umjetnost kako bi osigurali njezin ostanak.  

KP: PitchWise je jedinstveni festival na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni. Jesu li postojale inicijative za pokretanjem događanja slične tematike i kako je PW "preživio"?

V.Dž. i V.F.: PitchWise je preživio zahvaljujući podršci naših prijateljica iz BiH, regije i svijeta, aktivistkinja, feministkinja, donatora/ki koji/e vjeruju u ideju oko koje PitchWise kotira. Takođe, tu su ogromni dopirnosi i angažman Tima Fondacije CURE koji volonterski radi na kompletnom kreiranju programa i organizacije ovako jedinstvenog festivala, bez kojeg PW sigurno ne bi egzistirao.

Smatramo da PW nešto što je autentično i kao takav treba zadržati neke svoje elemente zbog brojnih umjetnica, teoretičarki, režiserki i sl. koje bilježe svoje početke i promocije svoje umjetnosti upravo na PW-u. Naravno, veliku podršku umrežavanja i nesebične razmjene iskustava daju festivali u regiji, čije predstavnice svake godine posjete PW. Ove godine Fondacija CURE kao organizatorica festivala je odlučila da ugosti predstavnice festivala da predstave upravo načine preživljavanja i šta je to što nas motiviše da iznova organizujemo festivale koji financijski nisu podržani i koji su upotpunosti stavljeni na marginu od strane državnih predstavnika.

Organizirale smo diskusiju umjetnica koje su prethodnih godina bile na PW, o njihovom angažmanu, daljnjem aktivizmu, šta im je potrebno da bi imale prostor za stvaranje umjetnosti, šta se dogodilo nakon njihovih učestvovanja na PW. Govorit će se i o pitanju održivosti, a sa nama će biti prisutne predstavnice koje organizuju sljedeće festivale u regiji: Gabe Ivanov - Vox Feminae (Republika Hrvatska), Jelena Višnjić - BeFem (Republika Srbija), Urška Jež - Mesto Žensk (Republika Slovenija), Dženeta Agović - Festival ženskog prijateljstva Tutin (Republika Srbija), Tatjana Nikolić i Silvija Mihajlović - ArtFemine i Feministička likovna kolonija (Republika Srbija). Tokom panela će govoriti i dvije umjetnice koje su prethodnih godina radile vizuelne identitete za PW, Merisa Bašić (BiH) i Lea Kralj Jager (RH), a panelom moderira Selma Hadžihalilović (BiH).

KP: U kojem prostoru djeluje Fondacija CURE, ima li u Sarajevu i široj okolici prostora za nevladine organizacije, neformalne inicijative, postoje li uvjeti za rad?

V.Dž. i V.F.: Fondacija CURE ima svoje sjedište u Sarajevu, ali djeluje na prostoru BiH i kroz određene aktivnosti čak i regionalno. Konkretno, Fondacija CURE iznajmljuje prostorije kod privatnog lica, zajedno sa drugom nevladinom organizacijom, Sarajevskim otvorenim centrom. Pokušale smo dobiti prostor od grada Sarajeva i od općina na prostoru Kantona Sarajeva, ali nismo uspjele. Na samom početku našeg nastanka smo bile smještene u Kući ljudskih prava, zajedno sa 6 drugih nevladinih organizacija. Neke NVO imaju mogućnost da kupe svoje prostorije (u zavisnosti od donacije stranih donatora), neke iznajmljuju, neke dobijaju od opština, dok neke koriste vlastite prostore (odnosno nekretnine koje su "uložili" u nevladinu organizaciju). Problem u BiH je što pod nevladinim organizacijama su registrovana i udruženja pisaca, pčelara, šahista, sportišta, vjerskih institucija, pa je opštinski prostor, pogotovu u Sarajevu - "zauzet". U manjim mjestima je lakše izlobirati i dobiti prostore od vlasti, ali te prostorije su uglavnom neuvjetne i onda je potrebno uložiti jako puno sredstava da bi se te prostorije osposobile da bi se u njima moglo boraviti.

Ako se misli na prostor za rad, da li postoje potrebe na kojima bi se trebalo raditi, u BiH se rađaju nove incijative, djeluju i "male" ženske organizacije i neformalne grupe, međutim deficit financijske podrške u većoj mjeri doprinosi nefunkcionalnosti i nemogućnosti snažnijeg aktivističkog djelovanja. Većina "malih" ženskih organizacija zbog povlačenja donatora ima otežane uslove za rad. A u tom pogledu slaba je podrška državnih struktura i stalnih donatorskih sredstava. Ženske organizacije limitirane su kratkotrajnim projektima i radom pod konstantnim pritiskom, preusmjeravanja svoje politike i prilagođavanja iste u cilju osiguranja minimalnih financijskih sredstava za opstanak.

Najviše ima virtuelnog prostora za rad, što koriste organizacije koje se bave ženskim ljudskim pravima. Fondacija CURE koordiniše Ženskom mrežom BiH, koja je pokrenuta na incijativu Fondacije CURE 2009. godine sa još 12 ženskih organizacija. Ženska mreža BiH je prostor razmjene informacija, podrške i reagovanja na kršenja ženskih prava kroz javne reakcije. Takođe, ŽMBiH je ujedno osigurala saradnju između "većih" i "manjih" ženskih organizacija sa prostora cijele BiH, te na taj način imamo uvid u sve aktivnosti koje se provode, a koje vrlo često zbog fizičke udaljenosti nismo u mogućnosti ispratiti.

Uprkos svim otežavajućim faktorima, ženske organizacije kroz mreže i platforme djeluju i kroz te mreže reaguju na kršenja ženskih prava, lobiraju za izmjene zakonske regulative i pružaju podršku. Tako Fondacija CURE svake godine na PitchWise festivalu ugosti svoje prijateljice/aktivistkinje kako iz BiH, tako iz regije.

 

KP: Kakva je društveno anagažirana, aktivistička i feministička scena u BiH? Povezujete li se s regijom?

V.Dž. i V.F.: Fondacija CURE je od samog svog nastanka 2005. godine vrlo blisko surađivala regionalno sa brojnim ženskim-feminističkim organizacijama. Osobito kroz PW festival kroz uključivanje umjetnica iz regije i svijeta da plasiraju svoju umjetnost. Takođe kroz projektne aktivnosti i pružanje podrške brojnim projektima i festivalima koje organizuju naše prijateljice iz regiona.

Feministička akademska scena u BiH postoji, ali njoj se priključuju oni/e koji/e imaju priliku da se kreću u određenim krugovima i to uglavnom u velikim bh. gradovima. Malo je teže govoriti o aktivističko feminističkoj sceni u BiH i mnoge aktivistikinje će zadržati radije prefiks akivistkinje nego feministkinje. Feminizam je rasprostranjeniji u susjednim državama, ali sve imamo izazov pred sobom, a to je održivost ženskog aktivističko-feminističkog pokreta, odnosno uključivanje nove generacije aktivistkinja i feministkinja u već postojeće organizacije/grupe/incijative.

Imamo jako mnogo prijateljica, sestara i podržavateljica feministkinja iz cijele regije sa kojima smo organizovale fenomenalne incijative, akcije, projekte, iskustva, i još uvijek si pružamo uzajamnu podršku, kako bi zajedno, udruženim snagama širile feminizam.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.08.2015

VEZANE VIJESTI

Svi ti feminizmi

Fondacija CURE organizira osmi po redu PitchWise, festival ženske umjetnosti i aktivizma, od 12. do 15. rujna u Sarajevu.

Godišnje okupljanje superjunakinja

Šesto izdanje festivala Vox Feminae - ove godine u znaku superjunakinja - održat će se od 21. do 24. studenog u Kinu Europa.

Glas žena u BiH

Razgovarala: Darija Žilić
Bosanskohercegovačka Fondacija CURE je feministička aktivistička grupa koja se zalaže za pozitivne društvene promjene kroz edukacijske, kulturne i istraživačke programe.