Uhvatiti pokret | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Uhvatiti pokret

Jubilarni, peti dani fotografije Arhiva Toše Dabca tematiziraju raznovrsnost i svestranost Dabčeva opusa i otkrivaju manje poznate segmente njegova rada.

22.11.2013 - 08.12.2013 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Izložba će biti otvorena u petak, 22. studenog, u 18 sati u No galeriji MSU-a.

Peta je to izložba koja tematizira raznovrsnost i svestranost Dabčeva opusa i otkriva manje poznate segmente njegova rada. Ovogodišnja izložba tematski sažima motive plesa, kazališnih predstava, sportskih događanja. Odabrani radovi koji su nastajali od 1935. do 1950-ih godina kontekstualizirat će primjenjenu fotografiju ovog autora na suvremenoj fotografskoj sceni.

Navedeni tematski fotografski podžanr podrazumijeva trenutačan, gotovo intuitivan, munjevit osjećaj za okidanje u iznimno kratkom vremenu, a izložen je često i neočekivanim ometanjima pri snimanju. Dabac je ostvario niz impresivnih snimki plesačica, sportaša, atletičara, scena ulovljenih na kazališnim predstavama, kao i fotografija teatarske off scene (publika koja gleda predstavu).

Fotografije plesa datiraju iz ranijeg razdoblja Dabčeve fotografske djelatnosti, iz tridesetih i četrdesetih godina prošloga stoljeća. Kustosica je izložbe Marina Benažić.

U sklopu petih dana fotografije Arhiva Toše Dabca bit će održana mnoga predavanja i radionice domaćih i inozemnih predavača, tematikom vezanih uz fotografiju. Više potražite na stranicama MSU-a.

Izložba je otvorena do 8. prosinca.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.11.2013