Ujedinjavanje identiteta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ujedinjavanje identiteta

Izložba Gorana Trbuljaka posvećena je specifičnom umjetničkom postupku kojeg obilježava spontanost stvaralaštva.

10.11.2014 - 11.12.2014 , Split - Galerija Kula
  • A
  • +
  • -

"Dok sam još bio student ili sam to tek prestao biti jedan me prijatelj s one druge akademije oslovljavao s Torbuljak. Jednostavnim ubacivanjem jednoga slova na pravo mjesto, značajno je promijenio smisao moga prezimena. Njega je to svojedobno dosta veselilo i da živimo u istome gradu, on bi me sigurno nastavio tako zvati sve do danas. Mene to preimenovanje i iskrivljavanje nije previše ljutilo. Dapače, jednu sam samostalnu izložbu koja se bavila mojim prezimenom, ali pogrešno napisanim, upravo tako naslovio – Torbuljak. Ta je izložba održana potkraj 1970-ih  godina i osim kada bih se povremeno sreo s tim prijateljem, ta kovanica nije korištena. Iz umjetničkog zaborava izvukao sam je dvadeset godina kasnije. 

No što je, dakle, Torbuljak – da ne ispadne kako sam ponovo zaboravio taj naziv te da ne odlutam s pričom daleko od teme.  Dakle, ako u torbi imam neku svoju sliku, nekog Trbuljaka tada bi taj Trbuljak u torbi mogao zapravo biti Torbuljak. Tako sam došao do novog naziva, nove kovanice za svoje slike. Kupio bih platno i strpao ga u torbu na kojoj bih još kod kuće napravio rupu. U trgovini bih boju koju sam netom kupio ukapao kroz rupu na torbi. Na putu do kuće slika mi se sama napravila. Postupak nastajanje slike, kako vidimo, znatno se ubrzao.

U torbu mogu stati samo dva platna a da oba budu oslikana sa svoje prednje strane, i to ako se na torbi/koferu naprave rupe s obje njezine strane. Torba i platno u projektu Torbuljak trajno su spojeni, vezani, ujedinjeni zajedno u jedan komad. Torba je pritom sastavni dio identiteta zbog igre riječi u kojoj se četiri njezina slova simpatično dopunjuju s mojim prezimenom; ona je ujedno alat, slikarsko sredstvo, matrica, sredstvo za transport, izlagački eksponat i, na kraju, spremište slike odnosno njezin depo", povodom izložbe napisao je Goran Trbuljak.

Izložba će biti otvorena u galeriji Kula u Splitu, od 10. studenog do 11. prosinca.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 06.11.2014