Ujedinjeni radnici, umjetnici i studenti | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Ujedinjeni radnici, umjetnici i studenti

Dvodnevna konferencija u Nottinghamu okupila je radnike okupirane tuzlanske tvornice DITA i aktiviste, istraživače, umjetnike i kulturne radnike iz cijele Europe.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Unbribable Life: Art and Activism in former Yugoslavia and the UK konferencija je koja posljednja dva dana u međunarodnom umjetničkom centru Nottingham Contemporary okuplja radnike, aktiviste, istraživače i kulturne radnike u diskusiji o umjetničkim, radničkim i aktivističkim pitanjima. 

Prvi je dio održan 3. ožujka, a bio je posvećen radničkoj okupaciji tvornice DITA u Tuzli, tijekom čega se raspravljalo o mogućnostima samoupravljanja i direkten demokracije u kapitalističkom okruženju. Prošle su godine radnici tuzlanske tvornice preuzeli kontrolu nad proizvodnjom, a ubrzo su im se pridružili aktivisti i umjetnici s namjerom osnivanja Radničkog univerziteta unutar tvorničkih zidova. Uz radnike iz DITA-e, prilog raspravi dali su aktivist i znanstvenik Damir Arsenijević, umjetnica Margareta Kern, jedna od začetnica ideje Radničkog univerziteta u Tuzli Vanessa Vasić-Janeković kao i notingemski aktivisti Tom Unterrainer i Tony Simpson iz Bertrand Russell Peace Foundationa.

Rasprava The Politics of the Art School održava se 4. ožujka i okuplja istraživače i promatrače s umjetničkih akademija, radikalne umjetničke i radničke pokrete iz Ujedinjenog kraljevstva i bivše Jugoslavije, među kojima je, uz radnike i radnice iz tuzlanske DITA-e, zagrebački kustostski i aktivistički kolektiv BLOK, potom Occupy Goldsmiths, Precarious Workers Brigade, Justice for Domestic Workers, Jelena Vesić, Nemanja Cvijanović, Marco Godoy i drugi. Rasprava će biti fokusirana na iskustva studentskih, radničkih i umjetničkih pokreta i povijest solidarnosti između radnika i umjetnika u Britaniji i Jugoslaviji te kako današnji umjetnici i studenti umjetnosti mogu surađivati s radničkim grupama u borbi protiv neoliberalnih tendencijama u umjetnosti i društvu. 

Nezavisni kustoski i aktivistički kolektiv nedavno je na zagrebačkoj Trešnjevci otvorio Bazu, programsko-radni prostor usmjeren na produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.03.2016

VEZANE VIJESTI

Mogućnosti i granice slobode u javnom prostoru

Piše: Bojan Krištofić

Izložba i knjiga UrbanFestival 13: Natrag na trg! - Umjetnost u javnom prostoru: prakse i refleksije predstavljaju presjek rada kustoskog i aktivističkog kolektiva BLOK.

Usmjeriti se na neposredno okruženje

Pripremila: Matija Mrakovčić

Novi umjetnički i društveni prostor udruge i kustoskog kolektiva [BLOK] bit će otvoren promocijom kataloga trogodišnjeg, ujedno i posljednjeg izdanja UrbanFestivala.

Trgovi turistima, ali i građanima

Piše: Martina Domladovac
Alternativni turistički vodič Katerine Dude tematizira pitanje javnog prostora trgova i način na koji je novi priljev turista u Zagrebu utjecao na njih.