Ujedinjeni za globalne promjene | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Ujedinjeni za globalne promjene

Pravo na grad i Zelena akcija podržavaju prosvjede koji će se 15. listopada 2011. održati u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj.

  • A
  • +
  • -

"Prosvjedi na Wall Streetu su jasno poručili vladajućim elitama da rade za dobro nekolicine, a ignoriraju većinu građana te štete koje nastaju po okoliš i lokalne zajednice. Upravo te elite i dalje bezobzirno djeluju na otimanju preostalih zajedničkih resursa koje će dovesti do još većeg osiromašenja građana i isključenja iz postupaka donošenja odluka." - stoji u priopćenju Zelene akcije i Prava na grad, dviju udruga poznatih po aktivnoj borbi za očuvanje javnih dobara.

Udruge ističu da se pridružuju kritici trenutnog ekonomsko-političkog sustava koji u cijelom svijetu trošak krize prebacuje na najslabije. Umjesto da trošak snose oni koji su krizu uzrokovali, pokušava ga se dvostruko naplatiti od građana i građanki. Prvi put spašavanjem banaka, a sada zahtjevima za smanjenjem javne potrošnje, daljnjom privatizacijom javnih dobara i slabljenjem države kao javnog servisa.

Prosvjedi 15. listopada održat će se u više od 650 gradova svijeta, a u Zagrebu na Trgu bana Jelačića s početkom u 18 sati.

Izvor: Pravo na grad - Zelena akcija


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 15.10.2011