Ukidanje glasa javnosti | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Ukidanje glasa javnosti

Grčka vlada donijela je odluku o prestanku emitiranja programa javne televizije u sadašnjem obliku.

Grčka vlada objavila je 11. lipnja da zbog lošeg poslovanja zatvara javnu televiziju ERT čim se završi večernji program. "ERT će prestati s emitiranjem večeras nakon završetka programa", izjavio je glasnogovornik vlade Simos Kedikoglu novinarima, istaknuvši da se zatvaraju sva tri kanala ERT-a koji zapošljava 2700 radnika, zbog "netransparentnosti i nevjerojatnih rashoda".

ERT je u vlasništvu više državnih tijela koja se moraju restrukturirati, po dokumentu koji su potpisali Grčka i njezini zajmodavci. Grčka vlada tvrdi da će ERT nastaviti s radom za nekoliko tjedana kada se dovrši restrukturiranje. Kedikoglu izjavio je za Reuters da je o zatvaranju odlučeno prije nekoliko tjedana i da ta odluka nema nikakve veze s neuspješnom prodajom plinske tvrtke DEPA ili s inspekcijom EU-a i MMF-a u Ateni. 

Brojni zaposlenici, usprkos vladinoj odredbi, odbijaju napustiti prostore ERT-a te nastavljaju emitiranje programa putem interneta. Podršku im pruža Europska radiodifuzijska unija (EBU), koja preostalim novinarima omogućuje satelitski prijenos preko vlastite infrastrukture. 

Izvor: H-alter / Guardian

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 12.06.2013