Ukinite članak 148! | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Ukinite članak 148!

Hrvatsko novinarsko društvo poziva na potpisivanje peticije za ukidanje članka Kaznenog zakona o djelu sramoćenja.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

"Mi, dolje potpisani građani tražimo od Vlade i Hrvatskoga sabora da ukinu članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga. To kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta", stoji u tekstu peticije.

Podsjećamo, praktične reperkusije članka 148. postale su jasne prilikom donošenja nepravomoćne presude u postupku privatne tužbe koju je protiv novinarke Slavice Lukić pokrenula Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne Poliklinike Medikol. 

"Kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi 'laki na obaraču' u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima", nastavlja se u priopćenju HND-a. 

Istaknuto se ponajviše očitava u obrazloženju spomenute presude, istinskom dragulju bespuća pravosudne neozbiljnosti, a u kojoj sudac Marko Benčić - presudivši da informacija o tome kamo ide javni novac nije od javnog interesa - razlaže da je "jedino razumno obrazloženje zašto okrivljena upravo redovno istražuje poslovanje i rad privatnog tužitelja, neki sudu nepoznati, ali svakako neopravdani razlog". 

"Istodobno, to kazneno djelo prijetnja je slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju koju netko može doživjeti kao sramoćenje. 

Zato tražimo najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti", završava se priopćenje uz peticiju.

Peticiju možete potpisati ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.04.2014