Ulazak u javni prostor bez precizne najave | kulturpunkt

Najave Festival

<

Ulazak u javni prostor bez precizne najave

Neka tebi kušin bude stina pizda ti materina, naziv je ovogodišnjeg Almissa Open Art festivala, čiji je kustos Slaven Tolj.

10.08.2017 - 14.08.2017 , Omiš - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Almissa Open Art festival 2017. održat će se od 10. do 14. kolovoza u javnim gradskim prostorima Omiša. Predstavit će se autori Pino Ivančić, Ivana Pegan Baće, Marko Marković / klapa, Siniša Labrović, Selma Selman, Tajči Čekada, Giovanni Morbin, Zoran Pavelić, Kata Mijatović, Tom Gotovac, Jusuf Hadžifejzović i Eun Su Lim. Naziv ovogodišnjeg programa Almissa Open Arta "Neka tebi kušin bude stina pizda ti materina" poziv je lokalnim stanovnicima i turistima kao privremenim građanima Omiša na kolektivnu akciju građanskog neposluha, na otvoreno i glasno negodovanje, pa čak i beštimu! Umjetnici i njihovi radovi samo su okidač tog neposluha i zajedničkog krika pobune i nepristajanja.

"Almissa Open Art ne želi biti jedna od sastavnica klasične turističko-kulturne ponude koja participira u proizvodnji ljetnog privida blagostanja. Zato ove godine koncepcija slijedi ideju dubrovačke Art radionice Lazareti i programa "Grad je mrtav. Živio Grad!" jer bez precizne najave ulazimo u javni prostor, izlazimo na ulice i trgove, ali ne kako bi zabavili publiku i predstavili sebe i svoja razmišljanja već kako bi izazvali reakciju i pokrenuli promjenu. Dosadašnja Almissa predstavljala je uglavnom hrvatske autore, a na ovogodišnjoj sudjeluju i autori iz drugih zemalja. To je dobro. Umjetnici dolaze, a mi ih pozivamo sa slijepim povjerenjem.

Omiš je poznat kao središte klapskog kruga i festivala koji je doveo klapsko pjevanje do razine svjetske baštine pa ćemo se u programu Almisse naslanjati i na kontekst u kojem radimo proizvodeći glasove koji ne sadrže ništa od uznositosti koja je sadržana u formi nastupa klapa. Ideje velikog Tomislava Gotovca i njegovih verbalnih performansa punih psovki i vulgarnosti, radova poput znamenite akcije "Pun mi je kurac", performansa Jusufa Hadžifejzovića "Od kiča do krvi samo je korak" i obrade pjesme klape Intrade "Croatio iz duše te ljubim" benda Ilija i Zrno Žita okosnica su rodoljubnog programa koji komentira stvarnost koju živimo. Javljamo se pučkim a capella kričanjem umjesto pučkog pjevanja, u Omišu", zapisao je u predgovoru festivalu kustos Slaven Tolj.

Osmi Almissa Open Art festival imao je radni naslov "Piratstvo" što je pojam koji blisko rezonira s poviješću Omiša kao gusarskog grada, ali što se na žalost manifestiralo na diznizaciji suvremene turističke ponude. Ovogodišnjim programom  namjerava se ponuditi alternativa takvoj paradigmi, što je Slaven Tolj je shvatio zaista radikalno pa je gusarskom strategijom uzurpirao ovu već tradicionalnu Omišku manifestaciju i u zadnji tren promijenio naslov ovogodišnjeg izdanja u pamtljivi slogan "Neka tebi kušin bude stina, pizda ti materina", kako bi se temeljitije suočio s agresivnom eksploatacijom kulturno-povijesne baštine, kao i s mnogim drugim društvenim problemima Omiša, Hrvatske i svijeta. Pozvao je autore koji u izvedbama vješto kritički seciraju metastaze društva, prvenstveno kroz medij performansa što je povratak prepoznatljivom identitetu ovog festivala suvremene umjetnosti u Omišu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.08.2017