Ulazak u nepoznati svijet | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ulazak u nepoznati svijet

Multimedijalna bio-instalacija Saše Spačal, Mirjana Švagelja i Anila Podgornika poziva posjetitelje da uđu u bio-tehnološku simbiozu s gljivom.

27.10.2014 - 30.10.2014 , Zagreb - Galerija Močvara

Myconnect je multimedijalna bio-instalacija slovenskog tima kojeg čine umjetnica Saša Spačal, doktor biomedicine Mirjan Švagelj i DIY entuzijast Anil Podgornik. Tijelo je izolirano u kapsuli poput neke mikrobiološke strukture u laboratoriju. Živčani sustav ulazi u sučelje s micelijem gljive i tijelo naglo postaje jedno s tim posve nepoznatim fungalnim mnoštvom. Ležeći u bijeloj kapsuli, odjednom se nalazimo u stvarnoj bio-tehnološkoj simbiozi s gljivom – u potpunoj osjetilnoj imerziji tijela koje briše granice između dvije vrste i kroz nas same spaja prirodno, humanoidno i tehnološko.

Ovo nije početak scenarija nekog aktualnog znanstveno-fantastičnog filma, već opis iskustva koje u Galeriju Močvara donosi Myconnect. Myconnect kapsula mjesto je potpunog osjetilnog uranjanja u iskustvo fiziološkog i perceptivnog povezivanja vlastitog tijela s micelijem gljive.

Posjetitelji izložbe pozvani su, jedan po jedan, ući i leći u instalaciju koja će ih dovesti u stanje simbioze s micelijem gljive kroz hibridno iskustvo haptičkih, auditivnih i vizualnih podražaja trigeriranih otkucajima srca. Instalacija pruža uzbudljiv ulazak u nepoznat svijet transgresije ljudskog i otkriva složenu integriranost tijela u okolinu koja nas okružuje, ali i ovisnost naše percepcije stvarnosti o podražajima iz okoline. 

O ideji koja se krije u pozadini ovog umjetničko-znanstvenog projekta, kao i o zanimljivim tehnološkim aspektima realizacije same instalacije, kustosice Galerije Močvara razgovarat će s timom autora nakon otvorenja izložbe, u ponedjeljak, 27. listopada, u 20 sati

Izložba ostaje otvorena do 30. listopada, a ulaz je besplatan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.10.2014