Uloga dizajna u prevladavanju krize | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Uloga dizajna u prevladavanju krize

Uz dokumentarističku izložbu Dizajn i kriza održava se i tribina o izazovima i preprekama studijskog programa za modne dizajnere danas.

17.10.2018 - 23.10.2018 , Zagreb - Galerija HDD

U srijedu, 17. listopada u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba Dizajn i kriza, u autorskoj koncepciji Irfana Hošića. Riječ je o dokumentarističkoj izložbi posvećenoj istoimenom inovativnom kolegiju i projektu koji se 2017. godine realizirao na Tekstilnom odsjeku Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Bihaću. 

"Uključujući povijesnu perspektivu i sistemske lomove kao što je urušavanje zajedničke države, pokušaj tranzicije iz jednog sustava u drugi i rat, a imajući u vidu novonastali društvenopolitički i privredni okvir, kolegij Dizajn i kriza pokušao je detektirati točke koje bi mogle poslužiti za artikuliranje novih strategija, ciljeva i metoda oblikovanja drugačije stvarnosti. Pored rasvjetljavanja povijesti lokalnog dizajnerskog naslijeđa i iniciranja rasprave o odnosu prema propaloj tekstilnoj industriji za čije potrebe je prije 40 godina oformljen Tekstilni odsjek u Bihaću, kolegij je poslužio i kao platforma za neku vrstu totalnog angažmana", pojašnjava u popratnom tekstu izložbi Irfan Hošić.

Izložba je zamišljena kao pokušaj rekonstrukcije konteksta unutar kojega je kolegij Dizajn i kriza osmišljen i realiziran, ali i kao prezentacija natječaja, simpozija i predavanja održanih u okviru kolegija.

Povodom otvorenja izložbe održava se i tribina na temu Obrazovanje u modnom dizajnu – izazovi i prepreke, u kojoj sudjeluju Feđa Vukić, Irfan Hošić, Jasminka Končić, Silvio Vujičić, Lidija Lovrić, Marko Golub te moderatorica Katarina Nina Simončič. Tribina putem nekoliko kritičkih pitanja želi potaknuti na iznalaženje novih smjernica u premošćivanju izazova, poput onog kako poboljšati pristup u obrazovnom programu i kojim smjernicama bi se trebalo voditi u oblikovanju studijskog programa za modne dizajnere danas. 

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada 2018

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 17.10.2018