Umijeće preživljavanja | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Umijeće preživljavanja

Pod nazivom Other Survivalisms, sredinom svibnja u utrehtskom BAK-u održava se javni urednički sastanak publikacije Former West.

Piše: Matija Mrakovčić

Christoph Schlingensief, Auslander Raus

  • A
  • +
  • -

Former West je višegodišnji međunarodni projekt koji uključuje istraživanja, edukaciju, konferencije te izdavački i izložbeni program. U trajanju od 2008. do 2014. godine, u prostorima suvremene umjetnosti i teorije nastoji promisliti političke, kulturne, umjetničke i ekonomske promjene od 1989. godine u svijetu, a samim time i na takozvanom Zapadu, te se u dijalogu s postkomunističkom i postkolonijalnom misli bavi razmatranjem povijesti posljednje dvije dekade.

Nakon berlinskog sastanaka u Haus der Kulturen der Welt 2013. godine, utrechtska edicija javnih sastanaka odvijat će se paralelno s trenutnim istraživanjem koje provodi BAK, baza za suvremenu umjetnost. Jedna linija istraživanja prati pitanje commonsa kao načina osiguravanja pojma javnog, uzimajući kao primjer takozvane javne institucije umjetnosti i kulture, koje izgledaju kao da su izgubile svoj emancipatorni potencijal u trenutku kada su država i privatni interesi uvjetovani jednakim tržišnim silama. Druga linija istraživanja obuhvaća izglede za preživljavanje unutar ovako postavljenih ekonomskih i klimatskih perspektiva, a treća je posvećena pitanju "post-izama" koji već dugo, stalnim ponavljanjem, monopoliziraju našu povijesnu imaginaciju i okrenuta je istraživanju ideologija koje se nalaze u njihovoj pozadini.

Okupljanje u BAK-u organizirano je kao javni urednički sastanak u kojem sudjeluje veliki broj umjetnika, teoretičara, kustosa, aktivista, poput T.J. Demosa, Benjamina Fallona, Marka Fishera, Maje i Reubena Fowkesa te Katherine Gibson, uz sudjelovanje studenata i šire javnosti. Javni razgovori odvijaju se u kulturnom i geopolitičkom kontekstu unutar i izvan takozvanog bivšeg Zapada. "Termin bivši Zapad (Former West), koji se nikada nije uspio artikulirati kao suprotnost bivšem Istoku, ovdje se ne referira na status quo, već je zamišljen kao "barijera" blokovskim mentalitetima: kritičan, emancipatorski i s težnjom promišljanja globalnih povijesti i nagađanja o globalnim budućnostima kroz umjetničke i kulturne prakse", stoji u pojašnjenju projekta.

Seriju razgovora osmišljavaju i vode Boris Buden, Maria Hlavajova i Simon Sheikh, a javni sastanak možete pratiti putem live streama, 16. i 17. svibnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.05.2014