Umjesto golfa, ping-pong | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Umjesto golfa, ping-pong

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prihvatilo je Studiju o utjecaju na okoliš golf-resorta na Srđu.

  • A
  • +
  • -

Udruge Zelena akcija i Pravo na grad te inicijativa Srđ je naš! u zajedničkoj su izjavi za javnost, 3. travnja, pozvali ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da izda rješenje kojim se utjecaj na okoliš golf-resorta na Srđu proglašava neprihvatljivim: "Smatramo da je studija utjecaja na okoliš nedostatna i loše kvalitete, te ne prikazuje realni utjecaj na okoliš golf-resorta na Srđu. Ovaj projekt, a posljedično ni studija nisu usklađeni sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji te Zakonom o zaštiti prirode Republike Hrvatske".

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 3. travnja proglasilo je zahvat "Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem Srđ" nositelja zahvata Razvoj golf d.o.o. iz Zagreba, a temeljem Studije o utjecaju na okoliš koju je izradila Ecoina d.o.o. iz Zagreba - prihvatljivim. Zahvat je, prema Ministarstvu, prihvatljiv za okoliš i ekološku mrežu uz primjenu mjera zaštite okoliša i mjera ublažavanja utjecaja na ciljeve očuvanja ekološke mreže te uz program praćenja stanja okoliša i ekološke mreže.

"Dokument ćemo detaljno proučiti, kao i obrazloženje zašto su naši komentari odbačeni, no ono što već sada znamo, prema šturim odgovorima koje smo dobili, jest da ćemo pokrenuti upravni spor tužbom na rješenje Ministarstva", rezolutna je Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Rješenje je objavljeno tek 9. travnja na mrežnim stranicama Ministarstva. Istog datuma Kulturpunkt je, s obzirom na to da je spomenutu izjavu udruga objavio, primio demantij iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. No, Zelena akcija, kao potpisnica izjave upućene Ministarstvu, taj dokument nije nikada primila.

Jagodu Munić to ne iznenađuje, demantij izjave njene udruge pročitala je na Internetu. "Činjenica je da Ministarstvo nije ponudilo niti jedan argument kojim pobija naše tvrdnje. Na izjave o nedostatnosti Studije, upućuju na stranicu na kojoj se to pitanje navodno obrađuje. Detaljno smo proučili dokument, u to nema sumnje, ne trebaju nam opisivati gdje se što nalazi. To je možda i dobar znak jer ukazuje na to da nisu u stanju pobiti naše kvalitetne i argumentirane tvrdnje".

Podsjetimo još jednom na kronologiju događaja. Obuhvat športsko-rekreacijske zone na Srđu nezakonitim je postupkom povjerenika vlade 2006. godine povećan sa 100 ha na 310 ha i već se 7 godina čeka na sudsku presudu o ovom slučaju. Godine 2010. Urbanistički plan uređenja Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug nije prošao traženu proceduru. Godine 2012. Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je urbanističkoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavu zbog nepravilnosti izrade prijedloga Izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. Godine 2013. prikupljeno je gotovo 11 000 potpisa građana Dubrovnika koji su se izjasnili da putem referenduma žele sudjelovati u procesu odlučivanja oko namjene i sadržaja značajnog dijela grada.

Studija utjecaja na okoliš nije ni smjela biti izrađena prije nego što gradsko vijeće Grada Dubrovnika ili građani na referendumu prihvate Urbanistički plan uređenja projekta na Srđu. Možda će i ovakav potez Ministarstva natjerati Dubrovčane da izađu u što većem broju na referendum i napokon kažu "dosta" opstruiranju javnoga interesa i pogodovanju tek nekima na svim razinama državne vlasti.

Matija Mrakovčić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.04.2013