Umjetnici gradu | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Umjetnici gradu

Drugi okrugli stol povodom 150. godišnjice HDLU-a tematizira sekciju Prijedlog Zagrebačkog salona, osnovanu s ciljem uključivanja umjetnika u kreiranje urbanih sredina.

29.05.2018 , Zagreb - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU)

FOTO: Damir Žižić / HDLU

  • A
  • +
  • -

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održava se i niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderiraju povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije. Drugi okrugli stol pod nazivom Umjetnički iskorak u prostor grada. Sekcija Prijedlog Zagrebačkog salona održat će se u utorak, 29. svibnja u 19 sati u Domu HDLU

Zagrebački salon, izložbena smotra suvremene hrvatske umjetnosti, dizajna i arhitekture, pokrenuta je na inicijativu Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske 1965. godine, a od 1971. godine uključivala je sekciju Prijedlog kao sastavni dio svoje koncepcije. Tijekom tri desetljeća kontinuiranog djelovanja, Prijedlog je stremio aktivnije involvirati umjetnike i kulturne radnike svih disciplina u formuliranju najraznovrsnijih ideja za oplemenjivanje i transformaciju urbanih sredina Hrvatske, ponajviše Zagreba.

U nedostatku zakonske regulative o financiranju umjetnosti i dizajna u javnom prostoru, Zagrebački salon je preko sekcije Prijedlog preuzeo ulogu pokrovitelja urbane umjetnosti, podupirao razvoj neformalne umjetničke scene te postao mjestom otvorenih rasprava o stanju javnog prostora Zagreba te mogućnostima njegovog poboljšanja.

O povijesti sekcije Prijedlog, njenoj koncepciji, atmosferi, rezultatima te značaju za povijest hrvatske suvremene umjetnosti, arhitekture i dizajna, iz pozicije organizatora, pratitelja i sudionika razgovaraju Željka Čorak, Branka Hlevnjak, Boris Ljubičić i Snješka Knežević. Razgovor moderira Lidija Butković Mićin.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 28.05.2018