Umjetnici otkrivaju jedni druge | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Umjetnici otkrivaju jedni druge

Izložba radova Slave Raškaj i Mirne Kutleše novi je program koji okuplja radove iz muzejskog fundusa i radove pozvane umjetnice.

20.10.2016 - 10.11.2016 , Rijeka - Mali salon

Otvorenje izložbe Tihi rad najavljeno je za četvrtak, 20. listopada, u 20 sati u Malom salonu

Izložba predstavlja tridesetak radova Slave Raškaj (Ozalj, 1877. – Stenjevec, Zagreb, 1906.) i Mirne Kutleše (Rijeka, 1980.). Nastala je kao novi izložbeni program koji okuplja radove iz fundusa određene razdobljem moderne umjetnosti te suvremene radove pozvane umjetnice. Zastajući nad sličnim sadržajnim preokupacijama i srodnim poetikama izabranih umjetnica, izložba donosi nekonvencionalna ostvarenja hrvatskog akvarelnog slikarstva s kraja 19. stoljeća, paralelno sa suvremenim interpretacijama ovog medija. 

Novi je ciklus MMSU-a zanimljiv jer osim što povezuje dvije umjetnice iz dva različita razdoblja, taj odnos ne koncipira kao odnos između mentora i njegovog sljedbenika, odnosno, profesora i učenika, nego kao odnos koji nam pokazuje kako povijest umjetnosti ne mora nužno biti jedinstvena i linearno ispričana priča koja se evolucijski razvija kroz sljedove umjetničkih pokreta i oblika izražavanja. 

Upravo nam primjer dviju umjetnica, koje se prve predstavljaju u novom ciklusu, znakovito i zenovski, nazvanom Tihi rad, pokazuje da između umjetničkih senzibiliteta ne postoje, i ne bi trebale postojati, granice. Ovaj ciklus svakako ne bi trebao poslužiti tome da, u kompetitivnom smislu, istakne ili podcrta, tehničku ili bilo kakvu drugu, superiornost jedne umjetnice naspram druge, već upravo suprotno, treba nam pokazati kako umjetnici otkrivaju jedni druge i najbolje se razumiju, bez obzira na vremenski period koji ih razdvaja i u kojem djeluju ili su djelovali.

Kustosica je Ksenija Orelj. Izložba je otvorena do 10. studenog.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.10.2016