Umjetnička decentralizacija Europe | kulturpunkt

Najave Program

<

Umjetnička decentralizacija Europe

Međunarodni i domaći umjetnici u sklopu događanja CORNERS Triangle prepričavaju priče s rubova Europe putem umjetničkih akcija na Trnju.

24.05.2016 - 05.06.2016 , Zagreb - Razne lokacije

Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and Reveal)

CORNERS Triangle je kulturno događanje u sklopu kojeg će od 24. svibnja do 5. lipnja dvadesetak domaćih i međunarodnih umjetnika izvesti različite umjetničke akcije na zagrebačkom naselju Trnje. U dva tjedna na raznim će se lokacijama ovog prisavskog naselja odviti filmske projekcije, koncerti, audio ture, izložbe i predstave.

CORNERS je platforma posvećena istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, koje kroz radove umjetnika nastoji povezati te njihove priče prenijeti iz jednog mjesta u drugo. U travnju 2012. godine iz Zagreba je krenula, a u Rijeci završila Xpedicija Balkan – istraživačko putovanje na kojem je tridesetak umjetnika iz raznih krajeva Europe upoznavalo male sredine bivše Jugoslavije, te umjetnike i organizacije koje ondje djeluju. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočili su u umjetničke radove prvi put predstavljene u Ljubljani u lipnju 2014. godine. Sada se CORNERS umjetnici vraćaju u ova tri grada kako bi prepričali ovdašnje, ali i neke druge priče prikupljene u brojnim drugim mjestima koje su posjetili.

Zagrebački dio CORNERS Trianglea otvara se u utorak 24. svibnja u Galeriji Nova izložbom Skriveno i/ili razotkriveno (Hide and Reveal) Une Bauer iz Hrvatske i Helene Wikström iz Švedske. Tema rada inspirirana je putovanjima ovih dviju autorica u sklopu istraživačke ekspedicije CORNERS. Dok su obilazile Gruziju, Azerbajdžan, zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju pokušale su detektirati što nam, kao putnicima, ostaje skriveno, a što nam se razotkriva kada se nađemo u nepoznatom okruženju. 

Većina umjetničkih akcija CORNERS Trianglea odvit će se u prvom tjednu lipnja. Predvode ih Blicevi (Flashes) – filmske projekcije kratkih filmova prikazanih na cijenjenom festivalu DokuFest u Prizrenu i glazbeni koncerti na otvorenom. Filmovi donose skrivene i potresne priče izbjeglica o pogibeljnim uvjetima putovanja u obećanu Europu, ili pak o teškim uvjetima života nakon dolaska na cilj. Prije projekcija sviraju i pjevaju gypsy jazzeri Gadjo Manouche i kantautorica Ivana Picek

Čak tri rada obilježava prikupljanje i izrada svojevrsnoh mikroarhiva: predstava, odnosno rad Atlas podrhtavanjâ (Atlas of Tremors) prikuplja narodne pjesme koje su pjevali tekstilni radnici te se kroz njihove reinterpretacije bavi promjenama u tekstilnoj industriji; Glas iz pozadine (Voiceover) prikuplja i predstavlja osobne priče o društvenim, ekološkim i industrijskim promjenama u gradovima na rubu Europe; dok Premostiti tišinu (Bridging the Silence) prikuplja priče iz Baskije, Sjeverne Irske i Hrvatske o pretrpljenom političkom, seksualnom ili obiteljskom nasilju. Audio ture na pješačkom Savskom mostu bit će poticaj za prikupljanje novih priča. 

Kako bi istražile različite načine na koje društvo pristupa umjetnosti, dvije umjetnice iz Hrvatske i Švedske zamijenile su svoje živote na tri tjedna i to dokumentirale izložbom Stavi sebe na moje mjesto (Put Yourself in My Place).

CORNERS Triangle organiziraju Drugo MorePogon i Exodos Ljubljana, a osim na Trnju, odvija se i na riječkom Zametu i ljubljanskim Fužinama. Ulaz na sve programe je slobodan, a detaljan program potražite na poveznici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 18.05.2016