Umjetnička ekspedicija | kulturpunkt

Najave Projekt

<

Umjetnička ekspedicija

U okviru projekta Corners kreće Balkanska ekspedicija s trideset umjetnika i istraživača iz sedam zemalja Europe koji putujući traže priče i inspiraciju za svoj rad.

15.04.2012 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

Ovaj umjetnički pothvat prelaska preko brdovitog Balkana započinje u Zagrebu 15. travnja, a završava u Rijeci 29. travnja. Pridružite se na službenom otvaranju Xpedicije Balkan koje će se održati u Pogonu Jedinstvo u nedjelju 15. travnja od 20 sati.  

Ekspedicija je formirana kao skupina sastavljena od umjetnika i istraživača koji i sami dolaze s europskih margina i koji sa svojim domaćinima dijele iskustva, načine gledanja, metode rada i same umjetničke radove. Balkanska Xpedicija traje od 15. do 29. travnja, a suočava se sa starim i novim narativima, legendama i stereotipima na teritoriju ispresijecanom nekad nevidljivim, a nekad naglašenim granicama. Umjetnici i istraživači iz sedam europskih zemalja obići će Zagreb, Jasenovac, Užice, Sirogojno, Prizren, Shkodër, Cetinje, Dubrovnik, Mostar, Rijeku i druga mjesta diljem Balkana. Svako mjesto na putu je svojevrsna stanica na kojoj će umjetnici i istraživači predstaviti svoje radove, izvesti akcije, sudjelovati u raspravama i okruglim stolovima te razmjenjivati priče sa svojim domaćinima. Tako će se u Užicu, Cetinju i Mostaru održati Stanice. Riječ je o grupnoj umjetničkoj intervenciji u javnom prostoru. Sudionici Xpedicije će privremeno u prostor uobičajenih planiranih i slučajnih susreta unijeti novu dimenziju. Na različite načine komunicirat će međusobno, s okupljenom publikom i slučajnim prolaznicima. Takva će mjesta potražiti na stajalištima autobusa i vlakova, ali i u drugim gradskim prostorima, kao što su trgovi, koji također ponekad funkcioniraju kao stanice – mjesta presijecanja putova, čekanja i iščekivanja, mjesta susreta.

Sudionici Xpedicije, kao i svi zainteresirani imat će priliku sudjelovati i u tri javne rasprave: u Prizrenu će se voditi diskusija na temu Kulturne politike, međunarodna suradnja, nezavisna scena; u Cetinju će se raspravljati o Umjetnosti i kulturi kao nosiocima urbanog razvoja, a ekspedicija završava u Rijeci otvorenim razgovorom o poziciji Balkanskih umjetnika u Europi. Pored toga, bit će održan niz susreta s lokalnim aktivistima, umjetnicima, angažiranim građanima, organizacijama i institucijama.

Događaj je otvoren samo za pozvanu publiku, stoga svoje mjesto u Pogonu Jedinstvo rezervirajte ovdje.

Više informacija potražite ovdje.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 10.04.2012