Umjetnička intervencija u spomen-parku Dotrščina | kulturpunkt

Natječaji Ostali

<

Umjetnička intervencija u spomen-parku Dotrščina

Ovogodišnji natječaj Virtualnog muzeja Dotrščina posebno potiče radove koji će se uz temu žrtava fašizma baviti i temom revizionizma.

ROK: 24.03.2019

Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisuju javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Produkcijski proračun iznosi 5 000 kn brutto, koliko iznosi i honorar za umjetnički rad.

Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove koji će se uz temu žrtava fašizma baviti i temom revizionizma.

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka od strane ustaškog režima ubijeno je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.

Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina koji je pokrenut s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma. 

Na natječaj je moguće prijaviti jedan prijedlog originalnog rada nastalog za potrebe ovog natječaja. U obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti.

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 21. rujna, tradicionalno povodom Svjetskog dana mira.

Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri primjera), okvirni prijedlog proračuna i popis potrebnih rekvizita te ime, prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. 

Prijave se šalju mailom s naznakom "Dotrščina 2019.", najkasnije do 24. ožujka.

Detaljnije informacije dostupne su na Facebook stranici Muzeja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 12.02.2019