Umjetnički dokumenti revolucionarnih ideja | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Umjetnički dokumenti revolucionarnih ideja

Uoči prikazivanja cjelovite retrospektive Pere Portabelle na Filmskim mutacijama, Jonathan Rosenbaum drži predavanje o kontinuitetu Portabellina diskontinuiranog opusa.

24.01.2019 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

Filmovi Pere Portabelle umjetnički su dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima. O Portabellinom opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima.

U nizu Rosenbaumovih tekstova o Portabellinim filmovima izdvaja se izuzetan uvid u Portabellin rad u eseju Portabella i kontinuitet, koji je nastao na poziv samog Portabelle. Pod tim naslovom, Jonathan Rosenbaum održat će predavanje o kontinuitetu Portabellina diskontinuiranog opusa, 24. siječnja u 18 sati, u maloj dvorani kina Tuškanac, uoči prikazivanja cjelovite Portabelline retrospektive tijekom sljedeća četiri dana Mutacija u kinu Tuškanac.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 24.01.2019