Umjetnički metanarativ o društvenom kontekstu | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Umjetnički metanarativ o društvenom kontekstu

Radovi umjetnika koji sudjeluju u grupnoj izložbi Upute za uporabu kritički se referiraju na društveni i kulturni kontekst kao oblikovanje sfere (zajedničkog) iskustva.

14.10.2017 - 30.10.2017 , Pula - MMC Luka

Igor Eskinja, Project Room

  • A
  • +
  • -

U subotu, 14. listopada u 20 sati u MMC-u Luka u Puli otvara se grupna izložba Upute za uporabu platforme Prostori nezavisnih.

Na izložbi će izlagati Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Tina Gverović & Siniša Ilić, Vlado Martek, Bojan Mrđenović, Adrian Paci, Rajko Radovanović, Nebojša Šerić Shoba, Marko Tadić, Lara Ušić i Driant Zeneli.

Tijekom zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući lokalnim politikama gradova o dodjeljivanju prostora za nezavisnu kulturu i osobnim naporima i inicijativama pojedinaca u Istri je niknuo velik broj nezavisnih inicijativa. Nekima je djelovanje usmjereno na suvremene umjetničke prakse - kustoske, izlagačke, galerijske - a pokrenuli su ih lokalni kulturni djelatnici, umjetnici i kustosi. U težnji za postizanjem vidljivosti i zagovaranjem boljih uvjeta, s ciljem poboljšanja razumijevanja, kontekstualizacije i podrške suvremenim umjetničkim praksama, nekoliko se lokalnih inicijativa udružilo u forum Prostori nezavisnih. Iz te je neformalne platforme proizišla skupna izložba Upute za uporabu, organizirana kako bi njeni sudionici potaknuli razgovor, predstavili svoj rad i programske koncepcije, uspostavili diskusiju i upoznali širu javnost sa situacijom na suvremenoj umjetničkoj sceni.

Radovi pozvanih umjetnika referiraju se na društveni i kulturni kontekst kao oblikovanje sfere (zajedničkog) iskustva, bave se institucionalnom i širom društvenom kritikom i predstavljaju različite umjetničke pozicije i prakse. "Izložba na različite načine i iz različitih pozicija predstavlja metanarativ koji progovara upravo o društvenim i kulturnim institucijama, kontekstima i odnosima koje uspostavljaju", nevedeno je u predgovoru kustosice Branke Benčić.

Projekt organiziraju Apoteka - Prostor za suvremenu umjetnost, Galerija Poola, Galerija Makina, Studio Golo Brdo.

Izložba je otvorena do 30. listopada.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 13.10.2017