Umjetnički rad u službi revolucije | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Umjetnički rad u službi revolucije

Održava se predavanje Ine Wudtke Poetska agitacija. O revolucionarnim komunističkim radnicima piscima u Weimarskoj Republici.

03.11.2017 , Zagreb - BAZA, Adžijina 11

Agitprop grupa Rotes Sprachrohr

Ine Wudtke u Bazi, 3. studenog u 19 sati drži predavanje Poetska agitacija. O revolucionarnim komunističkim radnicima piscima u Weimarskoj Republici.

U predavanju će biti riječi o radnicima/ama piscima u Weimarskoj Republici nakon Novembarske revolucije, široke pobune kojom je u suton Prvog svjetskog rata srušeno Njemačko carstvo. Radničke borbe, u srži ovog prevrata, temelj su brojnih demokratskih postignuća u Njemačkoj, koja se danas čine samorazumljivima, poput ukidanja troklasnog izbornog prava i uvođenja prava glasa za žene. Zahtjevi za demokratizacijom, kao odjek Oktobarske revolucije, nisu zaobišli ni umjetničko polje.Tako su sovjetski umjetnici, poput Sergeja Tretjakova i Vladimira Majakovskog, tijekom boravka u Berlinu poticali njemačke umjetnike da svoj rad stave u službu revolucije. Oko 1920. KPD (Komunistička Partija Njemačke) počela je poticati radnike/ice da pišu i u svojim djelima opisuju svijet iz klasne perspektive te time razbiju hegemnoniju građanskih pisaca.

Predavanje zatvara posljednji ovosezonski program Umjetnika za kvart, izložbeni diptih Davida Kerra i Ine Wudtke na temu stanovanja u Glasgowu i Berlinu.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.10.2017