Umjetnički ugovor kao umjetnički manifest | kulturpunkt

Najave Prezentacija

<

Umjetnički ugovor kao umjetnički manifest

Na radionici u sklopu programa Mikropolitike propitan je odnos prema vlastitoj umjetničkoj proizvodnji i njenoj distribuciji.

31.10.2012 - 01.11.2012 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

Lokalna baza za osvježavanje kulture [BLOK] poziva na prezentaciju radionice Umjetnički ugovor kao umjetnički manifest u srijedu, 31. listopada u 19 sati u galeriji Greta.

Radionicu ostvarenu u sklopu programa Mikropolitike, koji je u 2012. godini usmjeren na istraživanje odnosa umjetnosti i novca, vodila je Fokus grupa, tj. umjetnici Iva Kovač i Elvis Krstulović. Zamišljena je kao kritičko sagledavanje umjetničke proizvodnje i osvještavanje važnih aspekata prezentacije i razmjene umjetničkih radova kako bi se sačuvalo njihovo značenje i uloga. Pomoću primjera ugovora lokalnih i međunarodnih umjetnika i galerista, na radionici je iscrtano polje umjetničkog djelovanja te izrađeni primjeri ugovora koji postojeće odnose moći dovode u željene odnose. Iako su kao polazište uzeti stvarni ugovori temeljeni na postojećim autorsko-pravnim praksama, osnovni je interes radionice bio usmjeren na ugovore kao formu umjetničkog iskaza.

Serija predavanja i prezentacija Mikropolitike pokrenuta je 2005. godine. U klimi u kojoj još uvijek dominira umjetnost neosjetljiva na društvene okolnosti u kojima nastaje, Mikropolitike su prostor za recepciju i refleksiju dugoročnih i istraživačkih umjetničkih radova orijentiranih na proces (radije nego na zatvoreni proizvod) i kontekst, a koji komuniciraju kroz specifična društveno-politička pitanja.

Fokus grupa je umjetnički kolektiv iz Zagreba. Njihov rad pripada postkonceptualnoj umjetničkoj praksi čiji je format interdisciplinaran te se ostvaruje kroz izložbe, intervencije u javnom prostoru, publikacije, tekstove, predavanja i diskusije. Fokus grupa kroz svoje djelovanje propituje ideje političkog i subjektivnog u kulturnoj i umjetničkoj produkciji. U skladu s materijalističkim razumijevanjem umjetničke prakse Kovač i Krstulović istražuju pravne, ekonomske i društvene posljedice umjetničke proizvodnje te metode kojima politika prisvaja i instrumentalizira emocije.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.10.2012