Umjetnički uvjerljiv svijet | kulturpunkt

Najave Promo

<

Umjetnički uvjerljiv svijet

Muzej suvremene umjetnosti predstavlja izložbu Petera Koglera, prepoznatljivog po stvaranju kompjutorski generiranih začudnih prostora fascinantnih pokreta i simbola.

18.12.2014 - 22.02.2015 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Peter Kogler, jedan od najistaknutijih predstavnika srednje generacije austrijskih umjetnika, započeo je svoj umjetnički put usvajajući tradiciju konceptualne i medijske umjetnosti te razvijajući umjetnička istraživanja na području presijecanja različitih disciplina i medija - performansa, videa, filma, slikarstva, računalne umjetnosti, skulpture i arhitekture. Kogler nastavlja svoj rad pomičući granice umjetničkog izražavanja zanimajući se za nove, inovativne umjetničke prakse, na području vizualnih umjetnosti te scenskih umjetnosti, zvuka i glazbe. Umjetnik u djelima razvija vizualno iznimno dojmljiv te umjetnički i emocionalno uvjerljiv svijet, čija značenjska slojevitost otvara putove komunikacije prema najširim krugovima publike. Relacijske situacije poput propitivanja odnosa između tijela i arhitekture, organskog i tehničkog, prirodno i umjetno stvorenih životnih prostora, trenutačnog i bezvremenskog, dijelova i cjeline, trajnog i prolaznog, ograničenog i beskonačnog, općeg i pojedinačnog česte su u Koglerovim radovima.  

Na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti, koja se otvara 18. prosinca, bit će izložen niz najnovijih radova. Monumentalna zavjesa, čest objekt u Koglerovim radovima, na kojoj je otisnut apstraktni motiv crvenih isprepletenih linija, služi kao psihološki uvod u video-projekcije. U prostoru s video-projekcijom pomične slike projicirane su na sve četiri strane dvorane, a neprimjetne izmjene slika stvaraju kod gledatelja osjećaj nedefiniranog kretanja i nesigurnosti. Autor zvuka kao sastavnog dijela ove instalacije je Franz Pomassl, austrijski umjetnik, teoretičar i kustos. Tu je još i rad u kojem pomoću računala umjetnik razvija vrlo precizne vizualne strukture koje funkcioniraju kao super-znakovi u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom obliku. U radu koji kroz oblaganje tapetama poda, zidova i stropa ekspandira slikocrtež s motivom cijevi, Kogler preobražava prostor i izaziva dojam virtualnog labirinta.  

U sklopu izložbe bit će predstavljena dosad najveća kružna video-projekcija u Hrvatskoj i prva koju će u ovom dijelu svijeta umjetnik raditi pomoću video-projektora s laserskim izvorom svjetlosti, što rezultira jedinstvenom kvalitetom integralne slike. 

Izložba Petera Koglera u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je do 22. veljače.

Objavio/la ida [at] kulturpunkt 16.12.2014