Umjetničko oblikovanje grada | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Umjetničko oblikovanje grada

Transnacionalni umjetnički laboratorij ACTOPOLIS intervencijama u gradsko tkivo želi ponuditi alternativu sadašnjeg stanja javnog prostora.

Piše: Vatroslav Miloš

Pogled na Zagreb iz Parka Bele IV.

  • A
  • +
  • -

Projekt ACTOPOLIS - koji povezuje devet kustosa i više od četrdeset umjetnika iz sedam gradova: Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb - zajednički su pokrenuli njemački Goethe Institut i umjetnička organizacija Urbane Künste Ruhr s kustosicama Angelikom Fitz i Katjom Aßmann, a okuplja "umjetnike, urbaniste i aktiviste nadilazeći obilježja disciplina, geografskih granica i kulturnih razlika te uspostavlja translokalno istraživačko polje za razvijanje urbanih alternativa".

Prva faza ACTOPOLIS-a, u kojoj su se razvijela ideje umjetničkih projekata, otpočela je 2015. godine i trenutno je u realizacije umjetničkih intervencija u gradsko tkivo, a sljedeće nas godine očekuje "transregionalna izložba, konferencija i publikacija o aktivnostima projekta".

Zagrebački segment ovog projekta, Invisible Belonging - Nevidljivo pripadanje, započinje 2. travnja i traje sve do rujna 2016. godine, a kustosica Ana Dana Beroš za ove intervencije u zagrebačko gradsko tkivo izabrala je pet umjetnica i umjetnika: Selmu Banich, Nikolu Bojića, Bojana Gagića i Miodraga Gladovića kao Lightune.G, Tonku Maleković i Sašu Šimpragu

"Radi li se u slučaju Zagreba uistinu o etničkoj homogenosti stanovništva gdje prema popisu stanovništa iz 2011. živi 93,14 posto Hrvata ili je riječ o obrambenoj društvenoj mimikriji? Kako će se Hrvatska, kao zemlja na vanjskoj granici Europske unije, nositi s priljevom izbjeglica?", pita se kustosica Ana Dana Beroš.

Nevidljivo pripadanje tako će započeti 2. travnja u 12 sati Šimpraginom urbanom intervencijom naslovljenom Povezivanje - Connecting koja će postavljanem privremenog stubišta omogućiti pješačku komunikaciju između Strossmayerova šetališta i Parka Bele IV. (Vranyczanyjeve poljane). "Iako rad u prvome planu testira ideju otvaranja pješačke komunikacije, s druge strane savladavanjem povijesnog bedema dodiruje se i aktualna seoba naroda tj. vrijeme kada se zidovi podižu, zatvaraju granice ljudima koji bježe od rata i siromaštva, a mnogi od njih i prisilno zatvaraju. U vremenu podizanja zidova jedan se premošćuje. Veza koja je sad nevidljiva, na kratko postaje otvorena", kaže nam Saša Šimpraga i dodaje: "Na izbor teme i lokacije utjecala je i činjenica da je za ovu godinu najavljeno preuređenje Strossmayerovog šetališta, pa je utoliko idealna prilika da se lansira ideja koju rad propituje, a to je otvaranje komunikacije na mjestu gdje takva veza sad nedostaje. Testiranjem ideje premošćivanja, intervencija lansira ideju drugačijih odnosa i mogućnosti za grad"

Treba istaknuti kako je ova intervencija dio nedavno pokrenutog Seminara za hodače, aktivističkog programa koji, kako ističe Šimpraga, "djeluje kroz seriju manje uobičajenih tematskih gradskih šetnji, a za cilj ima stvaranja nove aktivističke grupe koja se kroz čitavu 2016. ima baviti malim i velikim urbanim poboljšanjima, afirmacijom javnih dobara i lansiranjem ideja za grad". Stoga će se istoga dana u 13 sati održati i šetnja tematski s intervencijom povezana konceptom premošćivanja, povezivanja i prolaza. 

"Ideja vodilja ACTOPOLIS-a i cilj projekta jest dijeljenje iskustva i zajedničko razvijanje umjetničkih, urbanističkih i aktivističkih alata", naglašava umjetnička voditeljica projekta i kustosica Angelika Fitz, koja će, kao i Katja Aßmann, te kustosi i umjetnici iz ostalih gradova - Glykeria Stathopoulou iz Atene, Danijela Dugandžić iz Sarajeva, Önder Özengi iz Ankare, Mirjana Boba Stojadinović iz Beograda, Constantin Goagea iz Bukurešta te Daniel Ladnar i Esther Pilkington iz Oberhausena - nazočiti otvaranju zagrebačkog ACTOPOLIS-a. 

U nastavku zagrebačkog segmenta projekta Selma Banich će krajem travnja i početkom svibnja održati društvenu radionicu i prostornu intervenciju u zagrebačko Folnegovićevo naselje, Nikola Bojić će početkom lipnja umjetnička instalacija i performansom u naselju Trnsko preispitivati prostorne i mentalne granice, potom će početkom srpnja Lightune.G u Tunelu Grič predstaviti interaktivnu audio-vizualnu instalaciju, a Tonka Maleković u rujnu u Galeriji SC predstaviti istraživački rad temeljem na osobnom migrantskom iskustvu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.03.2016

VEZANE VIJESTI

Monumentalne, arhitektonske utopije

Piše: Matija Mrakovčić
Dokumentarni esej Igora Grubića dio je bukureštanske izložbe koja istražuje važnost spomenika u procesu preispisivanja povijesti i sjećanja u zemljama bivšeg Istočnog bloka.

Dizajn poslije dizajna

Piše: Vatroslav Miloš

U sklopu Milanskog trijenala izložbom Spekulativnost: Postdizajnerska praksa ili nova utopija? predstavit će se niz domaćih autora koji rade u polju spekulativnog dizajna.

Integracija zahtijeva pravedan tretman

Piše: Matija Mrakovčić
Prema istraživanju svjetske mreže novinara u obrazovanju, visoko obrazovanje ključno je za integraciju izbjeglica i tražitelja azila.