Umjetničko rješenje za civilne žrtve rata | kulturpunkt

Natječaji Ostali

<

Umjetničko rješenje za civilne žrtve rata

Inicijativa mladih za ljudska prava raspisala je natječaj za kreiranje umjetničkog rješenja za komemoriranje civilnih žrtava rata.

ROK: 15.06.2021
  • A
  • +
  • -

Želja Inicijative mladih za ljudska prava je realizacija umjetničkog rješenja koje će se postavljati na neobilježena mjesta stradanja civila tijekom ratova devedesetih na području Republike Hrvatske, a koje će biti dostavljeno tijelima lokalne i područne samouprave uz preporuke kako prikladno komemorirati žrtve te im na taj način odati počast. O stradanju, traumi, pamćenju, suživotu, toleranciji, solidarnosti i budućnosti umjetnost može i zna komunicirati više i bolje od riječi. Svjesne toga, želimo pružiti priliku kreativcima i kreativkama za realizaciju takvog društvenog doprinosa. Na području Republike Hrvatske brojna su mjesta na kojima ne postoji nikakva oznaka za stradanje civila tijekom ratova devedesetih. Želimo takvu nepravdu ispraviti te pružiti primjer kako se u skladu sa propisanim standardima ljudskih prava ne pravi razlika među žrtvama po bilo kojoj osnovi te kako je odgovorno suočavanje s prošlošću uvjet razvoja i napretka društva u sadašnjosti i budućnosti. Početak natječaja je početak svibnja (obljetnica stradanja civila tijekom vojno redarstvene operacije Bljesak na području zapadne Slavonije 1995. te za vrijeme bombardiranja Zagreba 1995.)

Pravo sudjelovanja u natječaju imaju sve fizičke i pravne osobe kao pojedinci ili grupa autora. Svaki od natjecatelja, pojedinac ili grupa autora, ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom.  

Umjetničko rješenje treba biti u formi lake prilagodljivosti te jednostavno za reproduciranje uobičajenim tehničkim sredstvima za korištenje lokalnim vlastima za komemoracije. (primjer: plaketa, plakat). Isto tako, može biti i u virtualnom ili video obliku prikladno za web stranice te korištenje na društvenim mrežama. Jednostavnija forma fizičkih instalacija također je dobrodošla kao prijedlog. 

Radove je potrebno dostaviti elektroničkom poštom (ukoliko se radi o maketi ili modelu, molimo dostavu fotografije) na mail s naslovom: «Za umjetničko rješenje komemoriranja civilnih žrtava ratova devedesetih». Pri ocjenjivanju rješenja komisija će se voditi kriterijima kreativnosti, umjetničke vrijednosti, izvodljivosti, inovativnosti, mogućnosti reprezentacije i slično. Nagrada za pobjednički rad iznosi 6 tisuća kuna ukupnog troška.  

Zainteresirani autori/ce mogu uputiti pitanja u vezi s natječajem na mail. do 20. svibnja.

Detalje poziva potražite ovdje.

Rok za predaju natječajnih radova: 15. lipnja.

Natječaj za umjetničko rješenje za komemoraciju civilnih žrtava rata je dio projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 10.05.2021