Umjetnost i intimni svemir | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Umjetnost i intimni svemir

Neprijatelji dobre umjetnosti je multidisciplinarni istraživački projekt koji ispituje poziciju umjetnika/ce u odnosu na obitelj.

17.02.2015 , Zagreb - Galerija Nova

Neprijatelji dobre umjetnosti

Projekt Neprijatelji dobre umjetnosti se odvija kroz seriju javnih sastanaka, predavanja i radio diskusija. Prvi sastanak projekta Neprijatelji/ce dobre umjetnosti održan je u Londonu, u Whitechapel Gallery u ljeto 2009., a od tada su se sastanci održali u većini vodećih londonskih neprofitnih institucija. Prvi međunarodni sastanak održan je 2012. u Tranzit Display Gallery u Pragu. 

"Kao posljedica globalne financijske krize i njezinog utjecaja na smanjenje financijske podrške umjetnosti iz javnih izvora te na gubitak prihoda mnogih radnika u kulturi, oni koji rade u prekarnom umjetničkom sektoru našli su se pred teškim životnim odabirima i sužavanjem mogućnosti u karijeri. Postavlja se pitanje jesu li obiteljski život i karijera u umjetnosti postali nekompatibilni? 

Pojam obitelji često se prisvaja za političke ciljeve, kao što se moglo vidjeti prilikom nedavnog Referenduma o ustavnoj definiciji braka u Hrvatskoj i njegovom naglasku na tradicionalnoj heteronormativnoj nuklearnoj obitelji. Tema obitelji u medijima rijetko uzima u obzir alternativne obiteljske modele i javne se politike gotovo nikad ne temelje na potrebama prekarnih radnika s obiteljima. Namjera ove diskusije jest dati mogućnost radnicima u kulturi i umjetnosti da razgovaraju o tenzijama u pregovaranju obiteljskog života i života u umjetnosti", stoji u najavi događanja. Diskusiju će voditi Martina Mullaney i Lina Džuverović.

Martina Mullaney je irska umjetnica i doktorska kandidatkinja na Sveučilištu Reading u Engleskoj. Nakon rođenja kćeri 2009. inicirala je projekt Neprijatelji dobre umjetnosti.

Lina Džuverović je kustosica i doktorska kandidatkinja na Royal College of Art, London koja živi i radi u Zagrebu i Londonu.

Otvoreni sastanak bit će održan u utorak, 17. veljače, u Galeriji Nova, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 13.02.2015