Umjetnost i kultura na medijskim marginama | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Umjetnost i kultura na medijskim marginama

Otkako su senzacionalizam i površnost zavladali medijskim prostorom, mjesta za kulturu u njemu ima sve manje.

11.05.2013 , Pula - Galerija Cvajner
  • A
  • +
  • -

Kultura opstaje na marginama, kao nešto usputno; kao predzadnja stranica u novinama ili reportažica s kulturnog događaja prije odjave informativne emisije, a kojeg su eto posjetile i poznate osobe iz hrvatskog javnog života. Neoliberalni kapitalizam donio je sa sobom i tabloidizaciju medija u kojoj je zabava imperativ – infotaiment i entertainment izbacili su kulturu i kulturnu kritiku iz igre.

U vladavini neoliberalnog kapitalizma, profitu nije u interesu da su građani obrazovani i da imaju svoj stav o umjetnosti i kritičko mišljenje uopće. Kapitalizam na ljude gleda kao na potrošače pa je zato kultura uglavnom zabava. Umjetnost kao kritika i korektiv društva u tom je smislu nepotrebna i nepoželjna. Situacija sa relevantnom kritikom vrlo je nepovoljna i smanjuje se medijski prostor, razmišljanja su mnogih kulturnjaka i novinara.

U subotu, 11. svibnja, u 11 sati u Galeriji Cvajner možete poslušati radove nastale na radionici "Mediji i kultura" te time podržati razvoj mladih novinara, ali i dati svoj doprinos raspravi koju će moderirati Danijela Stanojević. Gosti tribine su Vlatka Kolarović (HRT), Igor Ružić (T-portal) i Boris Vincek (Glas Istre).

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.05.2013