Umjetnost i novac | kulturpunkt

Najave Seminar

<

Umjetnost i novac

Seminar je završni dio tematskog ciklusa u okviru programa Mikropolitike koji u različitim formatima istražuje (ne)mogućnosti umjetničke artikulacije društvene funkcije novca.

20.04.2013 - 21.04.2013 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U subotu, 20. travnja, s početkom u 11 sati u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević bit će održan cjelodnevni seminar na temu umjetnosti i novca.

"Polazeći od tvrdnje da novac nije zatvoren sustav, već da igra važnu funkciju u strukturiranju različitih društava u različitim kulturnim kontekstima i historijskim uvjetima, odlučili smo prići mu s onu stranu ekonomskih razmatranja, istražiti ovu kompleksnu i politički nabijenu temu na podlozi umjetnosti", ističu iz Lokalne baze za osvježavanje kulture BLOK i Centra za dramsku umjetnost u čijoj će organizaciji seminar biti održan. 

Završni seminar okuplja istraživanja koja će biti objavljena u tematskom broju časopsa za izvedbene umjetnosti Frakcija. Nakon tematskog broja Umjetnički rad u doba štednje koji je pokušao artikulirati početne korake materijalističke analize kroz pitanja političkog stanja i ekonomske logike javnih financija određenih tzv. mjerama štednje, konstituiranja autonomnog polja umjetnosti iz perspektive uspostave tržišta najamnog rada, političke funkcije kulture, odnosa između kulturnih politika i politika visokog obrazovanja i mehanizama funkcioniranja medijskog polja, umjetničkog tretiranja političko-ekonomskih uvjeta reprodukcija i logike umjetničke radne samoorganizacije i metoda proizvodnje, novi broj pod još uvijek radnim nazivom Umjetnost i novac može se gledati kao svojevrsni nastavak. "Nastaviti za nas znači kroz close reading odabranih umjetničkih radova/praksi/pozicija pokušati iščitati kako se ovaj sloj kapitalističke stvarnosti, novac, reflektira u umjetničkim procesima i narativima. Zanima nas novac kao artefakt, kao objekt, ali i kao apstrakcija".

Seminar okuplja istraživanja u nastajanju, od kojih se neka prvi put javno predstavljaju, pa prije svega predstavlja točku susreta istraživačkih bilješki u kojem sudionice i sudionici, zajedno sa zainteresiranom publikom, otvaraju zajedničku refleksiju. U Galeriji Miroslav kraljević izlagat će Annie Dorsen, Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Andrew Haydon, Marko Kostanić i Jelena Vesić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.04.2013