Umjetnost i socijalni inžerenjering | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Umjetnost i socijalni inžerenjering

Program Nova kultura_Hibridni grad nastavlja se izlaganjem postera / radova u okviru projekta TTYL umjetničke aktivistice Tally Rayne Adams.

01.04.2016 , Karlovac - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Nekoliko desetaka postera s e-mail i smartfon porukama biti će izloženo na uličnoj izložbi / instalaciji koja će se održati u Radićevoj ulici i unutar caffee bara Buksa 1. travnja 2016. godine od 18 sati. Uz izložbu s porukama pristiglim tijekom prvog dijela projekta posjetitelji će moći i sami izraditi vlastiti TTYL naljepnice, ostaviti svoje poruke na letcima ili ih poslati putem elektroničke pošte.

Projekt TTYL konceptualna je realizacija ideje o transformaciji socijalnog inženjeringa u formu umjetnosti. Autor stoji između publike i projekta kao filter koji vrši proces redefiniranja tekstualnih poruka iz mobilnog sadržaja u izložbene primjerke. Pametni uređaji nisu postali samo dio naše svakodnevnice već su je proželi i konzumirali na način koji je izmijenio sfere ljudske interakcije. Uređaj je kao takav iz kupljenog materijalnog elementa postao sadržajni sustav za našu intimu i glavno sredstvo komunikacije. Društvo je razvilo osjetljivost prema socijalnim mrežama i digitalnim sadržajima; prava interakcija se izgubila pa se realizacijom projekta skreće pažnja na to koliko smo kao društvo postali skloniji pisanoj, virtualnoj korespodenciji, odnosno u kojoj mjeri smo počeli ignorirati važnost direktne ljudske interakcije.

Osim što služi svrsi osvještavanja o infiltriranju smart uređaja u ljudsku intimu, TTYL je vježba hrabrosti i povjerenja između publike i autora koja poziva na dijeljenje svoje tzv "virtualne intime".

Radićeva ulica odabrana je kao kao mjesto postavljanja izložbe / instalacije obzirom da unatoč stalnim raspravama o oživljavanju i revitalizaciji gradske jezgre posljednjih tjedan svjedočimo zatvaranju nekoliko poznatih i popularnih trgovina i lokala. Kroz organiziranje ovakvog tipa događanja želi se usmjeriti pažnja na mogućnosti povremenog korištenja gradskih javnih površina i prostora za kulturnu ili društvenu namjenu. Buksa te još nekoliko okolnih poslovnih prostora i lokala tek su malobrojni još uvijek otvoreni u nekad najpopularnijoj gradskoj ulici.

Autorica Tally Rayne Adams posljednjih sedam godina stvara u području ilustracije i street arta. Iza sebe ima tri samostalne i nekoliko skupnih izložbi. Svoj stil naziva opisuje kao neo grunge umjetnost.

Umjetnički projekt TTYL provodi se unutar programa Nova kultura - Hibridni grad 2016. u organizaciji KA-MATRIX – udruge za društveni razvoj.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.03.2016