Umjetnost je pristupačna | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Umjetnost je pristupačna

Durieux i Hrvatska sekcija AICA-e upravo je objavila knjigu Marka Goluba Kritička kartografija: Tekstovi o suvremenoj umjetnosti i dizajnu.

Pripremio: Vatroslav Miloš

"Prateći kao kritičar i kustos likovna zbivanja već više od desetljeća, u nekom trenutku postavši i promotor dizajna odnosno autora na tome području, Marko Golub postao je jedan od najkompetentnijih pisaca o suvremenoj umjetnosti i dizajnu", piše u predgovoru Kritičke kartografije urednica knjige Ivana Mance

Marko Golub profesionalno prati suvremenu umjetnost i dizajn još od početka 2000-ih, prvo kao novinar i kritičar Redakcije kulturnog programa Radija 101, a potom objavljući kritike na 1. i 3. programa Hrvatskog radija, stručnim časopisima Čovjek i prostor, Oris, Život umjetnosti, Kontura i Zarezu. Od 2011. vodi galeriju Hrvatskog dizajnerskog društva, od 2013. scenarist je i voditelj emisije Trikultura s temom vizualne umjetnosti na HTV3, a od 2014. su–urednik emisije Transfer. Glavni je urednik dvogodišnjih reprezentativnih publikacija Pregled hrvatskog dizajna 1112 i 1314 te član organizacijskog tima festivala dizajna Dan D. Kao kustos radio je na brojnim izložbama o dizajnu i suvremenoj umjetnosti, uključujući i Zlatnom medaljom nagrađenu izložbu Intangible u okviru Praškog kvadrijenala 2015, koju je podijelio s Nikolom Radeljkovićem i Igorom Ružićem

"Široko obaviješten i intelektualno znatiželjan", nastavlja Mance, "pronicljiv analitičar i maštovit interpretator, susretljiv sugovornik te vrstan pisac koji misli pretače u jasne i izravne rečenice, mjestimično posežući za metaforom ili slikovitom poredbom, ponekad drskom, a ponekad poetičnom. Raspolažući uz to ogromnim znanjem na području popularne kulture, glazbe i filma, Marko Golub i umjetnosti pristupa nikada ne gubeći iz vida širi kulturni kontekst u kojem ona obrazuje svoje poruke, odnosno uvijek imajući u vidu poziciju konzumenta i njegov horizont iskustva. Jer, za Marka Goluba umjetnost je načelno pristupačna; zahtjeva nešto predznanja, oštroumnosti te duboko uvjerenje da je važna. Kako sam posjeduje sve od navedenog, umjetnost u njemu doista nalazi kompetentnog i prijateljskog tumača". 

Marko Golub dobitnik je i Godišnje nagrade HS AICA–e za likovnu kritiku 2013. godine.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.02.2016

VEZANE VIJESTI

Institucija kao akt suradnje

Piše: Iva Rosandić

U organizaciji BADco.-a, Hrvatskog dizajnerskog društva i Platforme Upgrade nastao je jedinstveni spoj izložbe i izvedbe naziva Neopipljivo – Institucije treba graditi.