Umjetnost kao oruđe solidarnosti i oslobođenja | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Umjetnost kao oruđe solidarnosti i oslobođenja

Platforma Decolonize This Place prosvjedom je upozorila kako se umjetnost i kultura ne mogu koristiti za prikrivanje i legitimizaciju izraelske okupacije Palestine.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Decolonize this place / Facebook

  • A
  • +
  • -

Prošlog tjedna stotinjak je ljudi prosvjedovalo ispred prostora njujorške organizacije Artis koja provodi putovanja umjetnika u Izrael, zahtijevajući da se službeno ogradi od izraelske okupacije palestinskog teritorija i pokaže da nije dio većeg pokreta kojim se takve politike žele normalizirati. Prosvjed su organizirali članovi platforme Decolonize This Place koja različitim akcijama upozorava na probleme domorodačkih naroda, Afroamerikanaca, pokreta za slobodnu Palestinu, radničkih prava i gentrifikacije. Platforma je s MTL kolektivom potpisnica pisma koje je u studenom predano Artisu i kojim se, između ostalog, traži da se organizacija pridruži pokretu BDS (Boycott, Divestment, and Sanctions).

Artis organizira putovanja umjetnika i kulturnih radnika u posjet izraelskim umjetničkim organizacijama i prostorima s ciljem upoznavanja i povezivanja, no iako ih ne financira vlada, potpisnici prosvjednog pisma smatraju kako Artis sudjeluje u takozvanom artwashingu. Organizaciju se kritizira da se svjesno pridružila akcijama kojim se pokušava stvoriti reputacija Izraela kao moderne i napredne zemlje, a time prikriti njene kolonijalističke politike. "Pod artwashingom smatramo sistematsko korištenje umjetnosti, umjetnika i umjetničkih institucija kako bi se prikrilo, legitimiziralo i ispralo stanje opresije", poručio je Yates McKee, član platforme Decolonize This Place. 

U pismu Artisu također se navodi kako bi pristupanje BDS-u poslalo pozitivne poruke podrške umjetnicima i institucijama u Izraelu koji podržavaju bojkot iznutra (Boycott from Within), a koji su pod sve većim pritiskom tamošnjeg ministarstva kulture.

"Ovom akcijom željeli smo poručiti da kao kulturni radnici nećemo tolerirati kolaboraciju naših kolega s artwashing organizacijama kao što je Artis. Odbijajući sjediti mirno dok umjetnički svijet surađuje s okupacijom, otvaramo prostor drugačijem svijetu umjetnosti, onom koji prioritizira umjetnost kao silu radikalne imaginacije, solidarnosti i oslobođenja", zaključuje McKee.

Decolonize This Place nastao je kao spontana inicijativa u vrijeme kada su umjetnici i aktivisti prosvjedovali protiv gentrifikacije Brooklyna (New York) zbog koje se iseljava sve više obitelji, te izložbe u Brooklynskom muzeju čiji je postav sugerirao raseljavanje kao završen proces. Povezavši probleme američkih zajednica suočenih s gentrifikacijom, s kolonizacijom i raseljavanjem palestinskog teritorija, nastala je platforma kojom se upozorava na šire aspekte kolonizacije i probleme zajednica koje su time pogođene. U vrijeme kada je američka predsjednička kampanja na površinu izvukla sav rasizam i ksenofobiju, putem Decolonize This Place platforme, umjetnici i aktivisti zahtijevaju sistemske promjene i dokidanje opresije.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 12.12.2016

VEZANE VIJESTI

Na kulturnom frontu

Piše: Tomislav Žilić

Kompleksna društveno-politička situacija u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali posljednjih je godina obilježena sve glasnijim pozivanjem na ekonomski i kulturni bojkot Izraela.

Katastrofa koja slama srce

Razgovarao: Silvestar Mileta
S novinarkom i redateljicom Vanessom Lapom razgovarali smo o dokumentarnom filmu, ali i o novinarstvu u zemlji permanentnog ratnog stanja.

Zadiranje u prostor i način života

Piše: Martina Domladovac
Više od tisuću znanstvenika i kulturnih radnika potpisalo je zahtjev za zaštitom kulturne baštine američkih domorodačkih naroda od megalomanskih interesa naftnih kompanija.