Umjetnost kao sredstvo i cilj | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Umjetnost kao sredstvo i cilj

Rekonstrukcijom napuštenog prolaza i izmještanjem umjetnosti u javni prostor formirana je prva beogradska Ulična galerija koja 20. travnja slavi prvi rođendan.

  • A
  • +
  • -

Prvi rođendan Ulične galerije bit će obilježen u subotu, 20. travnja u 20 sati, otvaranjem izložbe talijanskog fotografa Luce Donninija koji je snažno utjecao na sam nastanak Galerije. Prije točno tri godine, ovaj je autor u okviru svog projekta Corpustrip posjetio Beograd i postavio izložbu u tada potpuno uništenom i napuštenom prolazu pored Doma Sindikata. Izložba je naišla na nerazumijevanje nekih prolaznika pa je nekoliko sati kasnije potpuno iscijepana i uništena. To je ujedno bio i motiv pokretanja inicijative za formiranjem Ulične galerije.

U prvih godinu dana Galerija je ugostila sedamnaest izložbi afirmiranih i neafirmiranih autora, dvodnevni Mikro festival amaterskog filma te mnoge druge različite kulturne manifestacije, ostvarila je suradnju s Muzejem savremene umetnosti u Beogradu i galerijom Remont. Izložbom Goranke Matić, Zorana Vujovića i Miladina Jeličića, Ulična galerija podržala je inicijativu da se prolaz u kojem se nalazi nazove po jednoj od ikona urbane beogradske kulture, Goranu Čavajdi. Danas ovaj gradski prolaz nosi novi naziv Čavketov pasaž.

Rođendan Ulične galerije svojim će nastupom uveličati i samoorganizirani zbor Prrroba.

Luca Donnini, fotograf je koji živi i radi u Rimu, a izlaže širom svijeta. Po profesiji filmski i televizijski scenarist, od 1997. godine posvećen je specifičnim umjetničkim istraživanjima. Usredotočen na nagost tijela, "fascikl prostora i vremena gdje mnoštvo postaje napetost i tišina viče milijun priča", Rolleiflex fotoaparatom stvara autentične crno-bijele fotografije različitih portreta i prostora. Kao redatelj stvara video zapise, umjetničke instalacije i kazališne mizanscene. Projekt Corpustrip izlagan je u Rimu, Madridu, Parizu, Berlinu, Stockholmu, Beču, Ljubljani, Istanbulu i Beogradu.

Mikro Art postoji od 2009. godine kao neformalna grupa, a formalno od 2011. godine. U većini se projekata bavi javnim prostorom radi njegove rekonstrukcije (Ulična Galerija), revitalizacije (Inex film) ili prenamjene (Taktilna Galerija). U svim je projektima umjetnost korištena i kao sredstvo i kao cilj. Osnovni su ciljevi organizacije izmještanje umjetnosti u javni prostor, stvaranje novih centara umjetnosti u okviru neiskorištenih gradskih potencijala te uključivanje umjetnosti u kreiranje društvenog sistema vrijednosti.

KP / MA

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.04.2013