Umjetnost mora biti javna i dostupna | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Umjetnost mora biti javna i dostupna

Izložba Bilježenje sjećanja Davora Konjikušića, Petre Mrše i Darije Žmak Kunić otvara se u riječkom MMSU-u.

13.07.2013 - 20.07.2013 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)

Nedavni događaji vezani uz izložbeni program Kastafskog kulturnog leta dokazali su još jednom da umjetnost ima moć u zaposjedanju diskursa koji se ne referiraju jedino i samo na domenu iz koje ona proizlazi, već puno šire. Umjetnost mora biti javna i dostupna, mora provocirati komunikaciju, dijalogizirati, biti indikator pomaka, ona mora prije nego li puka statistika, naznačiti promjenu, stoga je bilo nužno pronaći rješenje za nastavljanje ovogodišnjeg izložbenog ciklusa Ars Post Mortem. Zbog kompleksnosti programa, izložbe se tako nastavljaju na raznim alternativnim lokacijama. Izložba Uokviravanje kanona - ekstremni oblici tijela Jelene Azinović održana je u Gradskoj loži u Kastvu, dok iduća izložba, Bilježenje sjećanja Davora Konjikušića, Petre Mrše i Darije Žmak Kunić, seli u prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Izložbeni program nakratko napušta Kastav zbog visokih tehničkih zahtjeva predstojeće izložbe koje ostali ponuđeni prostori u Kastvu ne mogu zadovoljiti, barem dok institucije ne riješe pitanje korištenja Galerije sv. Trojice. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, čija se otvorenost i suradnja sa ostalim akterima civilnog društva u kulturi i umjetnosti u pravome trenutku poklopila sa nezavidnom situacijom u kojoj se našlo Kastafsko kulturno leto, izašao je u susret. Od strane Muzeja ponuđen je prostor, tehnička služba i ostatak infrastrukture potrebne za osiguravanje kvalitetnog održavanja Izložbenog programa Kastafskog kulturnog leta. Ovakva vrsta suradnje, iako u izvanrednoj situaciji u kojoj se nastojalo spasiti uloženi trud i ostala sredstva, primjer je dobre prakse i za ostale ustanove i udruge u kulturi: artikulacijom zajedničkih stavova, kvalitetnom komunikacijom i profesionalnim pristupom može se napraviti mnogo i tako pomoći izgradnji jednog boljeg društva od ovog u kojem se nalazimo.

Otvorenje izložbe Bilježenje sjećanja Davora Konjikušića, Petre Mrše i Darije Žmak Kunić zakazano je u subotu 13. srpnja u središnjem prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, s početkom u 19.30 sati. Izložba će javnosti biti dostupna tjedan dana, do 20. srpnja.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.07.2013